Мозок, що живе поза тілом: Біологи навчилися підримувати його життя понад добу

Вчені з Єльського університету навчилися зберігати життя мозку свині окремо від її тіла

Про це головний редактор MIT Technology Review Нінад Систан розповів у своїй доповіді.

Дослідники розробили замкнуту систему забезпечення життя мозку BrainEx, яка прокачує штучну кров через всі необхідні для існування органу ділянки. Експеримент проводили на 200 свинях, а мізки без тіла за допомогою цієї системи жили до 36 годин.

Поки що вчені не можуть однозначно сказати, чи можлива в такому випадку розумова діяльність. Тобто чи може мозок думати без тіла. Вони також допускають, що доданий в штучну кров антизапальний препарат міг заблокувати свідомість.

За словами Систан, вчені хотіли б провести подібні експерименти на людському мозку, але для цього потрібні дозвіл від влади, та "вирішення етичного аспекту цього експерименту".

В процесі підтримки активності мозку з'ясувалося, що навіть після смерті організму мільярди мозкових клітин знаходяться в нормальному стані і готові продовжувати свою роботу.

Вчені вважають, що здатність зберегти процеси мікроциркуляції і виключити ризик відмирання мільярдів клітин дозволяє здійснити справжній прорив в трансплантології, при якому донорські органи, "підключені" до таких систем, гарантовано будуть доїжджати до важких пацієнтів.

Окрім того, науковці хочуть першими створити повну "карту" з'єднань між клітинами людського мозку, що має забезпечити більш повне і точне розуміння всіх  процесів, що там відбуваються. Потенційно це дослідження може привести до значних відкриттів і серйозно просунути світову медицину.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку