Вчені успішно "пересадили" спогади від одного равлика до іншого

Біологи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) зуміли успішно пересадити пам'ять від одного, навченого равлика іншій, ненавченій особині

Дослідження було опубліковане в журналі eNeuro.

Передбачається, що результати роботи допоможуть в майбутньому створити нові засоби для відновлення пам'яті у людей з хворобою Альцгеймера і для зменшення травматичних спогадів.

Експеримент дослідники проводили на аплізії, равликах, які часто використовуються в якості модельних тварин в нейродослідженнях, так як їх клітинні та молекулярні процеси дещо схожі з такими у людей. 

При цьому, зрозуміло, є і суттєві відмінності - так, у цих істот є всього близько 20 000 нейронів, в той час як людський мозок налічує приблизно 100 мільярдів нервових клітин.

Біологи UCLA для початку "натренували" равликів реагувати на загрозливий стимул. Тваринам надавали помірні удари струмом. Таким чином аплізіі стали більш чутливими і втягували сифон (проявляли захисну реакцію) навіть при звичайному дотику в середньому приблизно на 50 секунд.

При цьому представники контрольної групи, які не отримували ударів струмом, втягували сифон всього приблизно на секунду.

Далі фахівці вирішили подивитися, чи можливо "перенести" спогади від равликів однієї групи до равликів іншої, від навчених особин - до ненавчених.

Для цього дослідники виділили РНК з нервових систем "вчених" равликів і ввели її семи ненавченим особинам. Виявилося, що всі сім особин в результаті стали реагувати схожим чином з експериментальної групою - втягуючи сифон в середньому приблизно на 40 секунд.

В іншій частині експерименту дослідники поміщали екстракти РНК равликів, які отримували і не отримували удари струмом, в чашки Петрі, що містять нейрони ненавчених равликів.

Вчені виявили, що РНК навчених равликів робила сенсорні нейрони більш збудливими, проте даний ефект не поширювався на моторні нейрони. При цьому наголошується, що РНК ненавчених тварин на нейрони не впливала.

За словами дослідників, результати експерименту дозволяють припустити, що спогади зберігаються не в синапсах, як прийнято вважати, а, можливо, знаходяться в ядрах нейронів.

Дослідники припускають, що результати роботи можуть в майбутньому допомогти в боротьбі з симптомами хвороби Альцгеймера або посттравматичного стресового розладу.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку