Найпопулярніші вітамінні добавки не приносять жодної користі, - дослідження

Більшість популярних вітамінних добавок не впливають на здоров'я ані позитивно, ані негативно

Про це йдеться в дослідженні канадських медиків з Торонтського університету.

Вчені провели оглядовий аналіз рандомізованих контрольних досліджень, опублікованих з 2012 по 2017 рік. В результаті з'ясувалося, що кальцій, а також вітаміни С і D, які є одними з найпоширеніших харчових добавок, не роблять позитивного або негативного ефекту на профілактику серцево-судинних захворювань, серцевого нападу, інсульту або передчасної смерті.

"Ми були здивовані, виявивши так мало позитивних ефектів від найпоширеніших добавок, які люди споживають", - сказав д-р Девід Дженкінс, провідний автор дослідження. " Якщо ви хочете використовувати полівітаміни, вітамін D, кальцій або вітамін C, це не завдасть вам шкоди, але й жодної очевидної переваги не існує".

Одночасно з цим дослідження показало, що фолієва кислота і вітамін B в поєднанні з цією речовиною можуть зменшувати серцево-судинні захворювання та інсульт.

"Ці дані свідчать про те, що люди повинні усвідомлювати, що вони споживають і застосовувати добавки до конкретних проблем зі здоров'ям, про які їм повідомив лікар", - каже Дженкінс.

"Здорова дієта - кращий спосіб отримати достатній обсяг вітамінів і мінералів. Досі жодні дослідження щодо таких добавок не показали, що є щось краще здорових порцій необроблених рослинних продуктів, включаючи овочі, фрукти і горіхи", - резюмує Дженкінс.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує