Віруси проти бактерій. Чим і чому вчені хочуть замінити антибіотики

Вчені вважають, що віруси можуть стати чудовою альтернативою антибіотикам та ідеальним способом для боротьби з інфекціями

Про це пише Popular Mechanics.

Проблема резистентності (стійкості) бактерій до антибіотиків є однією з найгостріших в сучасній медицині, адже через це боротися навіть з "легкими" хворобами буває вкрай важко.

Нове дослідження дає надію, що вчені можуть знайти ефективну заміну антибіотикам, і нею стануть віруси.

Вірус зазвичай асоціюється у нас з епідеміями, хвороботворними паразитами, які завдають людям чималу шкоду.  Насправді ж більшість вірусів для нас нешкідливі, а страждають від них здебільшого бактерії.

Віруси, які атакують тільки бактерії, називаються бактеріофагами, і вони стають ідеальними кандидатами для боротьби з бактеріальними хворобами.

Група дослідників провела клінічні випробування, щоб визначити, наскільки ефективні бактеріофаги в боротьбі з хворобами, і чи не будуть вони надавати якихось побічних ефектів на пацієнтів.

Як виявилося, бактеріофаги не тільки прекрасно можуть впоратися  з бактеріями, але ще й не дають побічних ефектів, властивих антибіотикам: не послаблюють імунну систему і не впливають негативно на шлунково-кишкову систему. Це відбувається через те, що бактеріофаги атакують специфічний тип бактерій, на відміну від антибіотиків, які наносять удар по всім бактеріям відразу.

На основі цього вчені роблять висновок, що застосовувати віруси в боротьбі з хворобами краще. Треба тільки виділити точний вид бактерії, яка є причиною хвороби, і ввести відповідний бактеріофаг, який знищить проблему, але при цьому не торкнеться крихкого балансу мікроорганізмів в людині.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує