Штучний інтелект навчився "бачити людей крізь стіни". Кому допоможе така технологія

Команда інженерів з Массачусетського технологічного інституту (MІT) роробила систему, здатну детально стежити за рухами людини крізь стіни

Про це повідомляє Eurek Alert.

Вчені відзначають, що попри широкий функціонал, вони пишаються тим, що змогли зробити пристрій мініатюрним.

Йому дали назву RF-Pose. Для навчання алгоритму вчені використовували дані, які збирали за допомогою радіолокатора і відеокамери. Таким чином вони фіксували ходьбу, бесіду між людьми, їх пози в різних ситуаціях. Дані вони перетворили на модель, яка сприймає пристрій - так вони навчилися будувати зв'язок між показаннями радіолокатора і тим, які дії робить людина.

У підсумку фахівці змогли створити алгоритм, який може показувати переміщення, позу або передбачуваний рух людини за стіною. Зараз він здатний на двовимірну візуалізацію, але систему незабаром можна буде оновити для тривимірного моніторингу.

"Використовуючи цю комбінацію візуальних даних та інтерфейсу для перегляду через стіни, ми можемо забезпечити краще розуміння сцен, щоб жити безпечнішим, більш продуктивним життям", - кажуть вчені.

Дослідники хочуть продовжити навчати ШІ, щоб він розпізнавав складніші рухи: дрібну моторику кистей, пальців, а не тільки переміщення кінцівок і тулуба. Тоді пристрій можна буде застосувати до ще більшої кількості дій: від спостережень за місцями масового скупчення, медичних установ і місць позбавлення волі до відеоігор нового покоління та рятувальних операцій.

Автори дослідження також уточнили, що розробка може допомогти спостерігати за хворими з хворобою Паркінсона і розсіяним склерозом. Вона зможе вивчати особливості їх руху і радити правильне лікування, а також слугувати охоронною системою для літніх людей.

"Ми бачили, що моніторинг швидкості ходьби пацієнтів і здатність робити основні дії сам по собі дає лікарям "вікно", щоб зазирнути у пацієнтів "глибше", і це може мати сенс для цілої низки захворювань", - кажуть розробники.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це