Недосипання і надлишок сну спричинюють метаболічний синдром, - дослідження

Вчені з Сеульського університету з'ясували, що розвиток метаболічного синдрому після 40 років пов'язаний з недостатньою або, навпаки, надмірною тривалістю сну

Робота опублікована в журналі BMJ.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані 133 тисяч людей, і з'ясували, що сон менше шести і більше десяти годин на добу асоціюється з ожирінням, підвищеним рівнем жирів в крові і, зокрема, - розвитком метаболічного синдрому.

Метаболічний синдром характеризується низкою симптомів, основні з яких складають абдомінальне ожиріння (збільшення жирових мас в області живота), інсулінорезистентність, артеріальну гіпертензію та порушені вуглеводний і жировий обміни.

Метаболічний синдром є одним з найпоширеніших факторів розвитку діабету і серцево-судинних захворювань, особливо у людей старшого віку.

Так, недосип або, навпаки, занадто довгий сон підвищує ризик негативних наслідків для організму. Наприклад, одна безсонна ніч знижує толерантність організму до глюкози приблизно в тій же мірі, що і цілий рік зловживання фастфудом.

Оцінювали роль сну в розвитку метаболічного синдрому вчені з Медичного коледжу Сеульського університету під керівництвом Клер Кім (Claire Kim). Вони проаналізували дані 133 608 корейців у віці від 40 до 69 років (44930 чоловіків і 88678 жінок): для кожного учасника була зібрана інформація про стать, вік, освіту, сімейний стан, наявність менопаузи (для жінок), а також фізичної активності, паління і споживання алкоголю.

Учасників також запитали про те, скільки годин на добу в середньому вони спали протягом минулого року, і, на підставі відповіді, розділили їх на чотири групи: менше шести годин, від шести до восьми годин, від восьми до десяти годин і більше десяти годин . Наявність метаболічного синдрому перевіряли на підставі кількох параметрів:

До групи людей з метаболічним синдромом потрапляли ті учасники, які проходили за трьома або більше з перерахованих критеріїв.

У порівнянні із середньою тривалістю сну близько 7 годин (норма для сучасної дорослої людини) сон менше шести годин на добу був пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку метаболічного синдрому у чоловіків і збільшеним об'ємом талії і у чоловіків, і у жінок . Сон більше десяти годин на добу був пов'язаний з метаболічним синдромом і збільшеним рівнем жирів в крові у чоловіків, а також - з усіма вивченими факторами ризику розвитку метаболічного синдрому у жінок.

Автори, таким чином, відзначають, що недостатній або надмірний сон в старшому віці може послужити фактором ризику розвитку метаболічного синдрому і всіх пов'язаних з ним захворювань.  

При високому ризику розвитку метаболічного синдрому слід також переглянути і харчові звички. Наприклад, (при відсутності алергії) можна їсти побільше волоських горіхів: недавно вчені показали, що вони знижують апетит у людей з ожирінням. Інша група вчених показала, що при корекції харчування можна знизити як споживання жирів, так і вуглеводів: обидві дієти ефективні приблизно однаково.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує