Вчені навчилися визначати вік людини по крові. Як це допоможе поліції

Генетики з США навчилися визначати вік людини по одній краплі крові. Вчені сподіваються, що він допоможе поліції швидше знаходити винних у злочинах, визначаючи вік по залишених на місці слідах

Про це пише Science Daily.

"Наша методика працює з майже 100% точністю - ми змогли точно визначити, до якої вікової групи належать зразки крові майже всіх учасників наших дослідів. Зараз ми працюємо над створенням більш точних її версій, які зможуть точно обчислювати вік підозрюваного", - зазначає Ігор Ледньов з університету Нью-Йорка (США).

Ще нещодавно слідчі і детективи могли визначити особистість злочинця лише за його описом зі слів очевидців або за відбитками пальців. Приблизно два десятиліття тому їх арсенал був розширений завдяки створенню технологій секвенування ДНК. Наразі по зразках крові жертв або вбивць, за їх відбитками пальців і слідах дихання на склі можна розкрити їх стать, шкідливі звички, етнічну приналежність і багато інших рис, здатних різко звузити коло підозрюваних.

Ледньов і його колега Кайл Доті навчилися обчислювати одну з головних характеристик злочинців і їхніх жертв - вік - аналізуючи спектр білкових молекул, присутніх в людській крові.

Як пояснюють вчені, у міру розвитку і старіння тіла хімічний і білковий склад нашої крові зазнає значних змін. Біологи знали про це досить давно, проте велика кількість подібних змін і складна система зв'язків між ними заважали використовувати цю закономірність для обчислення біологічного і календарного віку.

Цю проблему вирішили інакше: науковці просто вивчили те, які молекули найчастіше зустрічаються в крові дітей, підлітків, дорослих і літніх людей, використовуючи так звану раман-спектроскопію.

Це дозволяє досить точно виміряти кількість молекул різної маси і дізнатися їх приблизну форму, обстрілюючи зразок за допомогою лазера. Пучки частинок світла будуть стикатися з молекулами, поглинатися ними і породжувати спалахи вторинного випромінювання, "колір"та інші властивості якого будуть залежати від форми і структури речовини.

Аналізуючи виникаючу в результаті цього картинку, вчені можуть швидко відстежувати відмінності в хімічному складі зразків крові або інших біологічних рідин, і визначати по ним приблизний вік їхнього власника.

Зібравши зразки крові у десяти новонароджених, кількох дюжин підлітків і дорослих чоловіків і жінок, автори статті перевірили, як добре працює їх методика. Як показали ці досліди, спектроскоп безпомилково знаходив сліди крові немовлят, і розрізняв три інших групи з 99% точністю.

Як сподіваються вчені, подібні методики прискорять роботу криміналістів і зміцнять репутацію "наукових" методів ведення розслідування.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку