Люди у віртуальному тілі Ейнштейна стають розумнішими. Вчені розповіли, чому

Дослідження показало, що досвід перебування у віртуальному тілі Альберта Ейнштейна може допомогти людям з низькою самооцінкою

Робота, опублікована в Frontiers In Psychology також свідчить, що перебуваючи в тілі престарілого генія люди менш схильні несвідомо стереотипізувати літніх осіб.

До таких висновків дійшли три іспанських психолога в експерименті за участю п'ятнадцяти чоловіків 25-40 років і одного віртуального Ейнштейна.

Учасникам пропонувалося недовго побути в віртуальному тілі досить літнього вченого, і стільки ж часу - в віртуальному тілі невідомого чоловіка свого віку.

До і після занурення у віртуальну реальність учасники дослідження заповнювали анкети про ставлення до людей різного віку і проходили тести на найпростіші логічні операції. Після недовгого перебування у віртуальному образі Ейнштейна учасники експерименту були менш схильні погано судити про людей похилого віку і демонстрували кращі результати тестів.

Цей маленький експеримент свідчить, зокрема, про те, наскільки гнучко ми себе сприймаємо. Іспанські вчені виходили з того, що людина здатна переносити сприйняття власного тіла на сторонні предмети, видимі оку.

Краща ілюстрація цієї здатності - експеримент Ботвинника і Коена з гумовою рукою, коли люди відчували дотик до рукавички, що лежить на столі там, де раніше знаходилася їх власна рука. Якщо людина бачить себе з розпатланою шевелюрою Ейнштейна і в білому халаті, він сприймає себе як Ейнштейна, тобто - генія, і може задіювати приховані інтелектуальні ресурси, пояснюють свої результати автори роботи.

Що ж стосується ставлення до віку, то тут все простіше: одного разу відчувши якумь властивість у собі, люди стають менш схильні засуджувати цю властивість в інших, тож навіть віртуально побувавши людиною літнього віку, піддослідні були менш схильні стереотипізувати старше покоління.

Попередні дослідження показали, що люди зі світлою шкірою, що у віртуальній реальності пробули деякий час в темношкірому тілі, рідше діють керуючись стереотипами про темношкірих.

Дослідники сподіваються, що методика буде корисна для освіти. "У віртуальному середовищі учасники можуть бачити це нове тіло, відбите в дзеркалі, і воно точно відповідає їх рухам, допомагаючи створити потужну ілюзію того, що віртуальне тіло є їх власним", - каже автор дослідження доктор Слейтер.

Попередні дослідження показали, що віртуальне втілення може кардинально впливати на сприйняття та поведінку. Люди з низькою самооцінкою виконували логічні задачки краще у тілі Ейнштейна, в порівнянні з тими, хто був у віртуальному тілі когось свого віку.

Дослідники припускають, що ті, у кого була низька самооцінка, найбільше виграли, змінивши власну думку про себе. Є гіпотеза, що гра "Віртуальний Ейнштейн" зробить людей розумнішими. Вбачаючи себе в тілі шановного і розумного вченого, у людей підвищувалась впевненість під час роботи над когнітивним тестом.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку