Люди почали пекти хліб раніше, ніж вирощувати злаки, - вчені

Історики і археологи традиційно пов'язують хліб з першими періодами "одомашнення" та культивування пшениці та інших зернових, коли люди навчилися подрібнювати їх на борошно

Але, як пише ScienceAlert, нове відкриття почорнілих крихт в стародавньому кам'яному будинку вказує на те, що люди випікали хліб куди раніше, ніж вважали вчені – залишкам близько 14 400 років.

Це приблизно за 4000 років до повноцінної появи сільського господарства. "Наша робота показує, що хліб був продуктом часів палеоліту, за доби палеоліту, де панували   мисливці і збирачі ", - говорить автор дослідження Amaia Arranz Otaegui, докторант з Університету Копенгагена.

Хліб - важлива їжа. Подивіться на кілька своїх численних асоціацій. Хліб дав англійцям слово "лорд" з давньоанглійського слова "hlafweard", яке можна перекласти як "буханець" (або, якщо хочете, "хранитель хліба").

Незважаючи на невелику кількість інгредієнтів - борошно, воду - хліб дуже поживний. Чим дрібніше рослинний матеріал, тим легше перетравлювати і поглинати поживні речовини, каже Долорес Піперно, археоботанік Смітсонівського інституту, яка не була пов'язана з цим дослідженням.

Деякі подрібнені і запечені продукти, такі як хліб, стали вуглеводними "лиходіями" в сучасних книгах із дієтології, включаючи "палео" дієти, які стверджують, що імітують те, що їли наші предки. Але нашим предкам тієї доби здатність хліба підвищувати рівень цукру в крові була би дуже в нагоді.

Археологи виявили залишки хліба в зразках відкладень на ділянці під назвою Шубайка 1 в Йорданії. Структура, де були знайдені 24 шматочки – найдавніший відомий науці хліб, овальної форми з каміном в центрі. Науковці поки не знають, житловий це будинок або споруда для церемоній.

"Вони виглядали так само, як крихти, які накопичуються на дні тостера", - згадують вчені. Давній продукт спробували відтворити, і структура його виявилася такою ж пористою, як у крихт, знайдених на стоянці.

Основна частина - це стебла і кореневища бульбоочерету, решта - дикорослі злаки, в тому числі зерна пшениці-однозернянки, ячменю і вівса. Ймовірно, з перемелених зерен цих рослин люди і пекли свій хліб - звичайно, не пишні здоби, а тонкі коржі на кшталт піти або маци.

"Основними критеріями ідентифікації хліба є його пориста текстура", - сказав Арранс Отаегуй.

Він сказав, що найбільш наближеним типом хлібу до цих крихт може бути лаваш, але давній хліб, ймовірно, був прісним, як коржі.