Ілон Маск та тисячі науковців і підприємців відмовились від розробки "самостійної зброї"

160 компаній, а також понад 2,4 тис. учених і підприємців під час Міжнародної конференції зі штучного інтелекту (IJCAI) в Стокгольмі підписали договір, який передбачає відмову від розробки зброї зі штучним інтелектом

Про це пише The Verge.

Поява зброї, здатної самостійно обрати мету і вступити з нею в бій, несе загрозу моральним і прагматичним принципам людства, а право про позбавлення людини життя ніколи не повинно передаватися машині, йдеться в документі.

Підприємці та вчені також звернулися до Організації об'єднаних націй (ООН) з вимогою прийняти закони, що обмежують розробку бойових роботів.

"Нарешті лідери розробки штучного інтелекту перейшли від розмов до дії. Зброя, яка сама вирішує, вбивати людину чи ні, настільки ж небезпечна, як і біологічна або хімічна зброя. І регулювати її потрібно так само жорстко", - коментує Макс Тегмарк, професор фізики в MIT.

Зараз в світі існує близько тисячі бойових систем зі штучним інтелектом. Раніше Ілон Маск заявив, що Північна Корея і її експерименти з запусками ракет ніщо в порівнянні з загрозою з боку штучного інтелекту. На думку підприємця, штучний інтелект здатен знищити всю цивілізацію.

"Штучний інтелект (AI) готовий грати все більшу роль у військових системах. Існує нагальна можливість і необхідність для громадян, політиків та лідерів розрізняти прийнятне і неприйнятне використання АІ", - написано у документі.  " У цьому світлі ми, що нижче підписалися, згодні з тим, що рішення про людське життя ніколи не повинно бути передано машині. У цій позиції є моральна складова, що ми не повинні дозволяти машинам приймати життєві рішення"..

"Ми, що нижче підписалися, закликаємо уряди і світових лідерів створити майбутнє з сильними міжнародними нормами, положеннями і законами проти летальної автономної зброї. Зараз вони відсутні, ми вважаємо за краще дотримуватися високих стандартів: ми не будемо брати участь і не будемо підтримувати розробку, виробництво, торгівлю або використання смертоносної автономної зброї. Ми просимо, щоб технологічні компанії та організації, а також керівники, політики та інші особи приєдналися до нас у цій обіцянці", - йдеться у заяві.

Повний текст заяви та список підписів можна знайти тут.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це