Папуги можуть приймати економічно вигідні рішення, - вчені

Група німецьких орнітологів провела простий дослід: папуг просили обрати між негайним частуванням і якоюсь річчю, за яку згодом можна отримати частування побільше

Про це йдеться в журналі Scientific Reports.

Як з'ясувалося, всі піддослідні папуги в цій ситуації вибирають більш складний варіант: отримати непотрібний предмет, а потім обміняти його на більш велику винагороду.

В експерименті взяли участь солдатський ара (Ara ambiguus), синьогорлий ара (Ara glaucogularis), гірський ара (Primolius couloni) і сірий папуга - жако (Psittacus erithacus), а також вчені з інституту Макса Планка.

Папугам пропонувалося вибирати між негайним отриманням їжі і отриманням якоїсь дрібнички, який потім можна буде обміняти на шматочок кукурудзи , зернятко соняшника чи шматочок волоського горіха.

Як з'ясувалося після навчання папуг, всі птахи стійко віддають перевагу другому варіанту, тобто "купують їжу",  хоча він очевидно складніше і вимагає готовності відмовитися від негайної нагороди і трохи почекати.

У контрольному експерименті, де піддослідним птахам пропонувалося вибирати між їжею і предметом, обмінюваних на точно таку ж їжу, схибили лише сірі папуги, частина яких стійко вибирала предмет незалежно від його реальної цінності.

До цього дня здатність приймати економічно обґрунтовані рішення була помічена тільки у деяких приматів. На цей рахунок тестувалися (приблизно так само) капуцини, які живуть в Латинській Америці. Вони виявилися не дурніші папуг.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.