Вчені надрукували прототип штучного ока

Дослідники з Університету Міннесоти нанесли світлочутливі елементи на внутрішню поверхню скляної півсфери

Як пише Science Daily, ключове значення тут має саме кривизна поверхні - нанесене на неї має залишатися на місці, не стікаючи вниз.

Експерименти починали з чорнилом сріблястого кольору. Вчені, використовуючи принтер власної конструкції, зуміли домогтися того, щоб вони засихали на місці нанесення, нікуди не переміщаючись.

Потім настала черга напівпровідникових фотодіодів - для їх освіти в роздруківці використовувалися спеціальні полімери. Після цього створені фотодіоди діяли на зразок рецепторів звичайного ока - перетворювали світло в електрику.

Як говорить один із співавторів роботи Майкл МакАльпайн,  досягнута в результаті 25-відсоткова ефективність перетворення виявилася приємною несподіванкою для дослідників.

Наступним етапом своєї роботи вчені вважають друк на такій поверхні якогось м'якого матеріалу, що нагадує механічними властивостями контактну лінзу. Ще один пріоритетний напрямок - мініатюризація і полегшення конструкції. Після цього можна буде замислюватися над імплантацією роздруківки в реальне око.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку