Синод РПЦ заборонив молитися за патріарха Варфоломія

У храмах московського патріархату припинять молитовне поминання Константинопольського патріарха Варфоломія

Таке рішення ухвалив на засіданні в Москві 14 вересня Синод Російської православної церкви, повідомляє Радио Свобода.

Крім того, припиняється спільне служіння священиків московського і Константинопольського патріархатів православної церкви.

Як сказав після засідання високопоставлений представник РПЦ митрополит Іларіон, таке рішення стало реакцією на рішення Константинопольського патріархату відправити до України двох своїх представників - екзархів, що є першим кроком до надання Українській православній церкві автокефалії.

За словами Іларіона, мова поки не йде про розрив спілкування євхаристії між вірянами двох православних церков. Тобто парафіянам московського і Константинопольського патріархатів поки не заборонено разом молитися. Проте, як попередив митрополит, якщо Константинопольський патріархат йтиме шляхом надання автокефалії Українській церкві, РПЦ може піти на повний розрив з Константинопольським патріархатом.

Крім того, як заявив Іларіон, РПЦ перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях та всіх інших структурах, в яких головують або співголовують представники Константинопольського патріархату.