Телескоп "Хаббл" розпочав нову місію: шукатиме найстаріші галактики та темну матерію

Космічний телескоп "Хаббл" розпочав нову місію: вона має допомогти вченим зрозуміти еволюцію найперших галактик у Всесвіті

Як йдеться на сайті NASA, для виконання місії BUFFALO космічна обсерваторія буде використовувати наймасивніші об'єкти у Всесвіті - галактичні скупчення.

Завданням Beyond Ultra-deep Frontier Fields And Legacy Observations (або BUFFALO) є спостереження за найбільш ранніми галактиками Всесвіту за допомогою шести галактичних скупчень, що створюють потужний ефект гравітаційних лінз. Астрономи мають на меті з'ясувати, що ж знаходиться за цими скупченнями.

На цьому зображенні можна побачити Abell 370 - скупчення з кількох сотень галактик, розташованих приблизно в 4 мільярдах світлових років від Землі. Найяскравіші жовто-білі об'єкти на знімку є величезними галактиками, в яких містяться мільярди зірок.

Об'єкти, що мають синій відтінок є більш компактними галактиками, як наш Чумацький Шлях, і з більш молодою популяцією зірок. Більш тьмяні об'єкти з жовтуватим відтінком - це старі галактики, в яких припиняється процес зореутворення.

Використовуючи ефект гравітаційного лінзування дослідники з Інституту Нільса Бора (Данія) і Даремського університету (Велика Британія) сподіваються більше дізнатися про те, коли у Всесвіті сформувалися найбільш яскраві галактики, як швидко це відбувалося в перші 800 мільйонів років після Великого вибуху та як формування цих галактик пов'язане з темною матерією.

"Розширивши площу спостережень навколо цих галактичних скупчень, ми зможемо істотно поліпшити наше уявлення про силу гравітаційного лінзування, створюваного цими скупченнями, що є важливим кроком для вивчення найбільш віддалених галактик, які будуть виявлені в ході проекту BUFFALO", - говорить астрофізик Матильда Яузак з центру позагалактичної астрономії Даремського університету.

"Крім того, BUFFALO дозволить нам точно визначити розподіл темної матерії всередині цих масивних галактичних скупчень, а також більш детально вивчити еволюційну історію цих скупчень, заповнивши відсутні ланки, які мають в сучасних еволюційних теоріях", - додає вона.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA