До 2024 року роботи займуть понад половину робочих місць. Але це добре

У найближчі чотири роки частка роботи, що виконується роботами, виросте з 29% до 42%, а у 2024 році цей показник виросте до 62%

Про це йдеться в дослідженні Світового економічного форуму. 

В ході дослідження вчені опитали керівників найбільших корпорацій і оцінили, скільки робочих місць буде автоматизовано в найближчі шість років.

При цьому дослідники відзначають, що технології створять 133 млн нових робочих місць на противагу 75 млн, які займуть роботи. Велика частина з них - інженери і розробники.

Найчастіше роботи будуть використовуватися в сфері продажів і в службах підтримки, але в майбутньому займуть і місця, які раніше вважалися "чисто людськими": наприклад, машини зможуть виконувати роботу, пов'язану з прийняттям рішень в сфері управління і координації проектів.

Очікуване зростання робочих місць суттєво змінить їх якість, формат та постійність нових ролей. Фактично, підприємства планують розширювати використання підрядників, виконуючи спеціалізовану роботу, залучаючи працівників до більш гнучких заходів, використовуючи віддалене штатне навчання, та модифікуючи місцезнаходження своїх організацій.

Працівники вимагатимуть нових навичок, оскільки розподіл праці між людьми та машинами продовжує розвиватися. Опитані компанії повідомляють, що сьогодні 71% загальних поточних робочих годин виконуються людьми, а 29% машинами. До 2022 року очікується, що цей середній показник переміститься до 58% робочих годин для людей, і 42% - машин.