4 млн років тому на Марсі могло існувати підземне життя, - вчені

Близько 4 млн років тому умови на Марсі могли підтримувати життєдіяльності літотрофів - організмів, які отримують необхідні для біогенезу електрони з неорганічних речовин

Дослідження провели біологи з Брауновського університету, пише Space.com.

У своїй роботі дослідники спиралися на дані, отримані з гамма-променевого спектрометра з космічного апарату "Марс Одіссей". Потім хіміки склали карту поверхні планети, на якій були позначені ділянки з вмістом торію, урану і калію, і з'ясували, скільки років тому ці елементи могли викликати радіоліз води.

Дослідження показало, що близько 4 млн років тому на Марсі могло існувати життя - принаймні, про це свідчить склад грунту, сприятливий для життєдіяльності літотрофних організмів.

"На основі основних фізико-хімічних розрахунків ми показали, що стародавнє марсіанське підгрунтя, ймовірно, мало достатньо розчиненого водню для живлення глобальної підповерхневої біосфери", - заявив провідний автор Джессі Тарнас.

"Люди мають уявлення про те, що холодний ранній клімат Марса є поганим для життя, але те, що ми показуємо, що в холодному кліматі насправді більше хімічної енергії для життя під землею", - сказав Тарнас. "Це те, що може змінити сприйняття людей клімату і життя на цій планеті".

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX