NASA зробить навколомісячну станцію Gateway "доступною для всіх"

NASA збирається будувати навколомісячну станцію Gateway за принципом відкритої архітектури. Отже, розмістити там житлові відсіки, модулі і т.д. зможе будь-яка країна чи компанія

Про це пише Extreme Tech.

Вся авіоніка, комунікації, енергопостачання та стикувальні механізми станції будуть знаходитися у відкритому доступі.

"Ми бачимо, що з використанням багаторазових ракет вартість доступу в космос падає, а доступність його зростає. Ми б хотіли, щоб вся архітектура між Землею і Місяцем була багаторазовою, від кораблів від навколоземної орбіти до станції, яка може прослужити 15 років, до посадочних модулів, які будуть доставляти на поверхню Місяця роботів, ровери і навіть людей", - сказав Джеймс Брайденстайн, глава агенства.

NASA планує почати будівництво бази до 2023 року за допомогою SpaceX, Boeing і власної системи космічного запуску. Станція Gateway буде складатися з чотирьох частин: рушійних потужностей, житла, логістики і шлюзу.

Модуль харчування і силової установки буде запущено в 2022 році. Жоден з модулів NASA не включає в себе посадковий апарат для доставки космонавтів на поверхню і з поверхні Місяця. Однак останній модуль станції буде включати в себе шлюз. Посадковий літак, подібний до того, який пропонує Локхід Мартін, може бути присутнім. Це забезпечило б легкий доступ до поверхні Місяця.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX