В Україні не буде державної церкви, – Порошенко

Очільник української держави запевнив, що після отримання Томосу в Україні не буде створено державну церкву, а влада гарантуватиме повне дотримання релігійної свободи

Про це президент Петро Порошенко заявив у своєму зверненні, передає Еспресо.TV.

Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силоміць, - заявив президент.

"Рішення Вселенського Патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом – про Україну як нібито канонічну територію російської церкви. Те, що так званий перехід Київської митрополії у володіння Москви стався не за приписами канонічних правил, Вселенський Патріархат визнав ще у 1924 році. А сьогодні Синод ще раз підтвердив цю позицію", - сказав Порошенко.

За словами президента, питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Це – питання національної безпеки і світової геополітики.

"Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування. Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, наголошую, будемо впроваджувати й надалі", - заявив президент.

На його думку, Томос – це ще один Акт проголошення незалежності України. Президент зазначив, що звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату.