Порошенко назвав дату Об'єднавчого собору

Об'єднавчий собор українських церков відбудеться 15 грудня 2018 року

Про це президент України Петро Порошенко заявив на Форумі об'єднаних громад, який транслює Еспресо.TV.

Об'єднавчий собор відбуватиметься у Софії Київській (Софійський собор у Києві).

"Я радий оприлюднити дату Об'єднавчого собору, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви в Україні. Цей собор затвердить статут нашої нової церкви, обере предстоятеля. Собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром православного українського релігійного життя", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що до Об'єднавчого собору запрошено ієрархів як церков-прихильниць автокефалії, так і Української православної церкви Московського патріархату.

"Його всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій проінформував мене, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП із запрошенням взяти участь у цій надзвичайно важливій історичній події", - сказав президент.

Читайте також. У предстоятеля УПЦ МП Онуфрія виявили маєток із вертолітним майданчиком

Порошенко нагадав, що після анексії української церкви Москвою відбувалися неодноразові спроби відновити церковну незалежність, проте результати почали з'являтися лише зараз.

"1030 років тому ми охрестилися і святий рівноапостольний князь Володимир освятив і заснував церкву. 332 роки тому Москва аннексувала Київську митрополію. 100 років тому влада УНР вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію, але не втримала державність. 28 років тому одразу з відновленням незалежності поновилася боротьба українців за власну церкву, незалежну від Кремля. 4,5 роки тому ми активізували діалог зі Вселенським патріархом і маємо три фундаментальних рішення. По-перше, Вселенський патріарх і Синод відкинули претензії РПЦ на Україну як канонічну територію. По-друге, вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність, православній церкві в Україні. По-третє, вони підготували Томос. Рік тому половина українців точно не знали, що таке Томос, а зараз кожний українець, незалежно від того, до якої церкви ходить, знає і прагне отримати грамоту, яка цю незалежність нашої церкви підтверджує", - підсумував президент.