УПЦ МП відмовилась від участі в Об'єднавчому соборі

Представництво Української православної церкви Московського патріархату заявило, що створення Єдиної Помісної Української Церкви "не відповідає канонічним нормам"

Про це заявив глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент, повідомляє "Обозреватель".

"Наша позиція не змінилася. Українська православна церква (МП) не братиме участі в цьому соборі, оскільки створення Української Автокефальної Церкви не відповідає канонічним нормам", - заявив архієпископ.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

Нагадаємо, Петро Порошенко дійшов згоди зі Вселенським патріархом Варфоломієм щодо єдиної помісної церкви та звернувся до Верховної Ради за підтримкою ідеї створення єдиної автокефальної церкви в Україні. УПЦ КП та УАПЦ передали Порошенку звернення до Константинопольского патріарха щодо автокефальної церкви в Україні. Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента.

11 жовтня Вселенський патріархат скасував анафему щодо патріарха УПЦ КП Філарета і визнав анексію Київської митрополії Москвою незаконною. Крім того, Вселенський патріархат підтвердив надання автокефалії Українській церкві.

У РПЦ заявили, що Вселенський Патріарх "перетнув червону межу". 15 жовтня РПЦ повністю розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом. Вірянам РПЦ заборонили молитись у храмах Вселенського патріархату. Російська церква у Нью-Йорку оголосила бойкот Константинополю. РПЦ оголосила Вселенського Патріарха Варфоломія "розкольником" та вимагає вибачень за Україну.

Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві у користування Вселенського патріархату. Її планують зробити посольством Вселенського патріархату.

Церква, яка отримає Томос після об'єднавчого Собору, називатиметься "Православна Церква в Україні". Україна та Вселенський патріархат уклали важливу міжнародно-правову двосторонню угоду про співпрацю в рамках процесу надання Томосу про автокефалію.

13 листопада мала відбутися зустріч президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в "Українському домі". Зустріч опинилася під загрозою зриву, через те, що канцелярія Київської митрополії від імені митрополита Онуфрія розіслала священникам запрошення на цей захід у Києво-Печерській Лаврі. В результаті архієреї УПЦ МП не прийшли на зустріч із Порошенком в "Український дім", але заявили, що це президент відмовився від зустрічі.

Порошенко сказав, що Об'єднавчий собор українських церков відбудеться 15 грудня 2018 року.