Голова УПЦ (МП) Онуфрій не зможе називатися митрополитом Київським, - патріарх Варфоломій

Предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату) Онуфрій не зможе носити титул митрополита Київського після створення єдиної автокефальної церкви в Україні та обрання її очільника

Про це йдеться у листі Вселенського патріарха Варфоломія, перекладеному і оприлюдненому у Facebook архієреєм УПЦ (МП) Олександром (Драбинком).

При цьому в Константинополі зазначили, що Онуфрій вже зараз носить цей титул із порушенням церковних умов, висунутих Москві під час передачі під її юрисдикцію Київської митрополії.

"Після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклезіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року", - йдеться у листі Вселенського патріарха Онуфрію.

Читайте також. У предстоятеля УПЦ МП Онуфрія виявили маєток із вертолітним майданчиком

Водночас Варфоломій зазначив, що Онуфрій має право висунути свою кандидатуру на посаду очільника автокефальної церкви та закликав предстоятеля УПЦ (МП) до участі в Об'єднавчому соборі українських церков.

"Ми просимо Вас негайно і у дусі згоди та єдності прийняти участь разом з Вашою ієрархією у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української Православної Церкви і виборчих процесах для визначення її Предстоятеля. Вашому Високопреосвященству звичайно дозволяється бути кандидатом на цю позицію", - повідомив патріарх Варфоломій.