"Налаштовані конструктивно": Євстратій Зоря про підготовку УПЦ КП до Об'єднавчого собору

Українська православна церква Київського патріархату братиме участь у Об'єднавчому соборі українських православних церков і висуватиме свої пропозиції щодо обрання предстоятеля єдиної помісної автокефальної церкви

Про це повідомив у Facebook ієрарх УПЦ КП Євстратій Зоря.

"У Київському Патріархаті готуються до Собору і мають намір брати в ньому участь. Відповідно до благословення Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія у роботі Собору братимуть участь архієреї, клірики, монахи та миряни. Наявність ПРОПОЗИЦІЙ з боку Київського Патріархату до регламенту Собору чи процедури обрання Предстоятеля не означає, що у підсумку не буде узгоджене спільне бачення. Як учасники Собору ми з очевидністю маємо право вносити свої пропозиції, аргументувати і підтримувати їх", - написав Зоря.

Клірик також попередив про можливі провокації у зв'язку з участю президента України Петра Порошенка в питанні створення автокефальної церкви та президентськими виборами, що мають відбутися навесні.

"Враховуючи активну роль, яку відіграє Президент України у питанні надання Томосу, а також, що фактично вже триває виборча кампанія - зрозумілим є, що деякі опоненти Президента, через політичні мотиви, максимально зацікавлені в тому, щоби розбурхувати пристрасті та підкреслювати суперечності", - застеріг Зоря.

Читайте також. У предстоятеля УПЦ МП Онуфрія виявили маєток із вертолітним майданчиком

Священик УПЦ КП зазначив, що теми обговорення перед Собором узгодять із представником Вселенського патріарха Варфоломія.

"У Київському Патріархаті конструктивно налаштовані перед Собором узгодити з його Головою, представником Вселенського Патріарха митрополитом Еммануїлом, та з усіма іншими сторонами всі необхідні питання, щоби Собор відбувся успішно. Ті питання, які є в компетенції виключно Собору - відповідно будуть вирішені на Соборі, для чого він власне і скликається", - підсумував Зоря.