Патріарх Кирил пожалівся Папі Римському та ООН на "тиск" та "втручання" України

Глава Російської православної церкви Кирил заявив релігійним і державним діячам, керівникам міжнародних організацій про "тиск" української влади на УПЦ МП і "втручання" держави в церковне життя України

Про це повідомив Відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ.

Патріарх Кирил написав також генсекретарю ООН Антоніу Гутеррішу, генсекретарю ОБСЄ Томасу Гремінгену, а також президенту Франції Еммануелю Макрону й канцлеру ФРН Ангелі Меркель як голів держав, що входять у "нормандську четвірку".

Патріарх Кирил заявив їм про "порушення прав і свобод ієрархів, духовенства і віруючих" Української православної церкви Московського патріархату.

"Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української православної церкви (МП - ред.), Що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь", - написав він.

Він також заявив, що єпископат в Україні "намагаються примусити" до участі в Об'єднавчому соборі, на якому УПЦ МП "має бути замінена на якусь нову релігійну організацію, створювану президентом України Петром Порошенко спільно з патріархом константинопольським Варфоломієм", хоча у неї "13 тисяч парафій, понад 200 монастирів і мільйони вірян".

Крім того, Кирил перерахував "бесіди" і допити в Службі безпеки України, затримання (в тому числі при перетині кордону), обшуки, звинувачення в держзраді і розпалюванні релігійної ворожнечі, кампанії з "дискредитації" УПЦ МП у ЗМІ, публікації персональних даних єпископів на сайті "Миротворець". 

Крім того, він заявив про "вороже ставлення" президента. Патріарх Кирил обурився, що запрошення на собор від вселенського патріарха архієреї "отримували з рук державних чиновників" - і припустив нові "порушення прав". 

"Факти дискримінації Української церкви (МП) дають привід побоюватися ще більшого обмеження прав і законних інтересів православних вірян, примноження їхніх страждань за вірність канонічному православ'ю", - написав він.

Російський патріарх бачить спробу "використання Церкви в досягненні політичних цілей і передвиборчій боротьбі".

Кирил попросив своїх адресатів "докласти всіх зусиль для того, щоб захистити єпископат, духовенство та вірян Української православної церкви (МП) від дискримінації та тиску з боку української влади, відстояти закріплену міжнародним правом свободу совісті та віросповідання".