Автокефальну українську церкву очолить митрополит Київський, - проект статуту

Нову українську православну Церкву очолюватиме предстоятель із титулом митрополит Київський, а не патріарх

Про це йдеться у проекті статуту цієї Церкви, який є у розпорядженні Української правди.

Разом з тим, отриманий редакцією документ є початковим варіантом статуту, який затвердив 29 листопада Синод Вселенського патріархату.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква

Правки, які за останні дні були в нього внесені спільною робочою групою УПЦ КП, УАПЦ представниками Московського патріархату та екзархами Константинопольського патріарха, в опублікованому документі не враховані.

"Але уже з цього проекту відомо, що на цьому етапі титул патріарха очільник нової Української церкви не отримає, хоча сама церква стане автокефальною, тобто незалежною і рівноправною з іншими помісними церквами", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

Синод нової Церкви, згідно з документом, має складатись із 12 архієреїв. Кожні півроку половина Синоду буде проходити ротацію, а термін повноважень члена Синоду складатиме один рік.

Предстоятеля автокефальної Церкви постійно обиратимуть на помісному Соборі.

Читайте також: Найбільші православні святині України, які захопив Московський патріархат

Миро для нової Церкви на даному етапі варитиметься Константинопольською церквою, але всі інші атрибути церковної незалежності Українська Церква отримує уже. 

Довідка

До Собору мають намір долучитися 40 архієреїв з УПЦ КП, 14 - від УАПЦ, 10 - від УПЦ МП. До речі, двоє митрополитів Московського патріархату, які відомі своєю підтримкою Томосу, 1 грудня отримали державні ордени князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Собор буде помісним - тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) - Філарет та УАПЦ - Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. Кандидатом від Київського патріархату став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.