Сатурн скоро втратить свої кільця. Чому

Сатурн дуже швидко поглинає свої кільця: вони з'явилися близько 100 млн років тому (за часів динозаврів на Землі) і так само можуть повністю зникнути вже через 100 млн років

Про це йдеться на сайті NASA.

Кожну секунду кільця Сатурна руйнуються зі швидкістю до 1,5 млн т. З урахуванням їх ваги, якщо цей процес не зупиниться, вони повністю зникнуть протягом 100 млн років. Основною причиною руйнування кілець є магнітне поле Сатурна - під його впливом наелектризовані частинки спрямовуються вниз.

Кільця складаються з частинок і брил водяного льоду, які врівноважені тяжінням газового гіганта і своєю орбітальною швидкістю. Однак стан рівноваги порушується ультрафіолетовим випромінюванням Сонця або зіткненням з мікрометеоритами, в результаті чого частинки отримують електричний заряд. На них починає діяти магнітне поле планети, і частинки притягуються до атмосфери, де випаровуються. 

На думку автора дослідження, наукового співробітника Центру космічних польотів імені Годдарда Джеймса О'Донохью, кільця з'явилися близько 100 млн років тому в результаті руйнування супутника Сатурна.

"Це досить короткий термін, особливо з урахуванням того, що вік самого Сатурна перевищує 4 млрд років", - заявив Джеймс О'Донохью.

Вчені і раніше припускали, що Сатурн знищить свої кільця протягом 300 млн років. Кільця D і C, які знаходяться найближче до планети, можуть зникнути за миті за космічними мірками - D всього за 60 тис. років, а кільце C, яке містить набагато більше матерії, зникне приблизно через 700 тис. років.

Однак гравітаційні сили також сприяють падінню матеріалу в район екватора планети, що скорочує термін життя кілець ще на 200 мільйонів років.  

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX