Магнітне поле Землі слабшає через африканську аномалію, - вчені

Магнітне поле Землі слабшає протягом останніх 160 років, а найслабша частина припадає на територію південноатлантичної аномалії, яка простягається від Чилі до Зімбабве.

Як йдеться в дослідженні геофізиків з Університету Рочестера, це явище може призвести до зміни полюсів і збільшення концентрації космічних променів, що досягають поверхні Землі, передає ScienceAlert.

Магнітне поле Землі захищає живі організми від космічного випромінювання: наприклад, від іонізованого сонячного вітру, змінюючи напрямок його руху і направляючи його частки уздовж ліній поля.

На початку року дослідники з'ясували, що напруженість магнітного поля Землі поступово падає, при цьому процес відбувається нерівномірно. За останні 22 роки вона зменшилася в середньому на 1,7%, а в деяких регіонах - наприклад, в південній частині Атлантичного океану, - на 10%. У деяких місцях напруженість магнітного поля, всупереч загальній тенденції, навіть зросла.

Зміни в силі магнітного поля відбувалися і раніше, але дуже давно - дослідники вважають, що воно слабшало між 400 і 450, 700 і 750 і 1225-1550 роками нашої ери.

Вчені вважають, що причиною цих явищ міг стати зсув величезного резервуара щільних порід, розташованого між ядром і мантією. Ці породи можуть впливати на баланс заліза, яке дозволяє генерувати магнітне поле Землі.

"Ми отримуємо все більше переконливі докази того, що між ядром і мантією під африканським континентом відбувається щось незвичайне, що може зробити істотний вплив на глобальне магнітне поле", - йдеться у дослідженні.

Вперше південноатлантичну аномалію виявили в 1955 році. З тих пір сила магнітного поля в цьому регіоні зменшилася на 6% і злегка змістилася на захід. 

"Це регіон, в якому у супутників постійно виникають проблеми з електронікою", - говорить професор Кріс Фінлей з Данського технічного університету.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX