Таємничі опади: вчені зафіксували незвичайне погодне явище на супутнику Сатурна

Зонд Кассіні зафіксував незвичайне погодне явище на головному супутнику Сатурна Титані: з настанням літа на Північній півкулі космічного тіла починають масово випадати опади

Про це пише ScienceAlert.

Кассіні з 2004 року перебуває на орбіті Титану, оскільки його атмосфера схожа із земною, а також на ньому існує рідина на поверхні - це робить космічний об'єкт цікавим для вивчення з боку вчених.

Проаналізувавши знімки, зроблені Кассіні 7 червня 2016 року за допомогою візуального і інфрачервоного картографічного спектрометра, астрономи зафіксували сильне мерехтіння в північній частині Титануплощею у 120 000 квадратних кілометрів. Подібний блиск не спостерігався ані в попередніх, ні в наступних зображеннях. 

"Базуючись на загальній яскравості, спектральних характеристиках і геологічному контексті, ми пов'язуємо цю нову функцію з дзеркальними відбитками від твердої поверхні, зволоженої дощем, як ті, які ви бачите під час сонячної погоди на мокрому тротуарі", - повідомляють вчені. .

Ймовірно, замість води на грубу (чимось схоже на гальку) поверхню Титана випадає метан, який випарується приблизно через 7,5 років - стільки часу триває на планеті один сезон. Це перше свідчення літнього дощу на північній півкулі Титану.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX