У Святій Софії інтронізували предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Що відомо

За участі 60 єпископів, а також афонських ченців, представників діаспори, влади, релігійних, політичних і громадських діячів у неділю, 3 лютого 2019 року, під час літургії у Соборі Святої Софії (Київ) відбулося урочисте входження на престол Київської митрополії предстоятеля православної церкви України (ПЦУ) Епіфанія (Думенка)

За церковною термінологією цю церемонію називають "інтронізацію". Її можна порівняти з інавгурацією світського правителя, повідомляє Еспресо.TV.

Усе почалося з того, що митрополит провів литію (коротке подячне богослужіння) на могилі радянського дисидента, патріарха Володимира (Романюка), розташованій на вході до Софійського собору. Таким чином він висловив повагу тим, хто присвятив своє життя духовному унезалежненню України та боротьбі за автокефалію й отримання Томосу.

Читайте також: "Для вічного доказу". Повний текст Томосу для України

Патріарх Володимир, нагадаємо, після проголошення у 1991 році державного суверенітету повернуся з Канади й активно підтримав відродження віри та українських традицій. На YouTube зберігалися відеозаписи з його проповідями. Однак, колишній в'язень сумління помер за загадкових обставин влітку 1995 року. Його похорон перетворився на багатотисячну протестну акцію, що супроводжувалася сутичками з міліцією, оскільки тодішня влада виступила проти поховання Романюка на території Софії.

О 09.00 події перемістилися до собору.

На престол Епіфанія садили представник вселенського патріарха Варфоломія, митрополит Гальський Еммануїл, митрополит Макарій, котрий раніше очолював Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ), а також митрополит Вінницький і Барський Симеон, який долучився до творення ПЦУ з боку тих громад, які були у церкві Московського патріархату.

Згідно з обрядом інтронізації, кожен із них благословив предстоятеля словом "аксіос", що в перекладі з грецької означає "достойний".

У відповідь владика теж відповів: "Аксіос". Тобто, він висловив свою згоду.

Читайте також10 фактів про першого предстоятеля Української помісної церкви Епіфанія

Таким чином усі гілки українського православ'я благословили Епіфанія на престол.

Водночас, на службі Божій не було багаторічного очільника УПЦ Київського патріархату, почесного патріарха Філарета.

Читайте також: 10 цікавих фактів Філарета

За словами єпископа Євстратія (Зорі), котрий коментував телевізійну трансляцію, прийти та долучитися до священнодійства йому категорично заборонили лікарі у зв'язку з різким погіршенням стану здоров'я владики.

Що дуже вадливо, до інтронізації долучився екзарх (представник) Вселенської патріархії в Україні Михаїл (Аніщенко).

Як відомо, віднедавна ставропігією (представництвом) Константинополя у Києві є Андрієвська церква.

Читайте також: Святослав Шевчук: Київське християнство, спадкоємицями якого є Греко-католицька церква і Православна церква України, ще свого слова до кінця не сказало

До того ж, всередині собору перебували керівники українських греко-католиків (Святослав Шевчук), римо-католиків (Мечислав Мокшицький, Броніслав Бернацький) і протестантів. 

Читайте також: 10 фактів із життя Юлії Тимошенко

Серед гостей-мирян можна було побачити кандидатів в президенти - Петра Порошенка та Юлію Тимошенко.

Поруч із ними уважно спостерігали за тим, що відбувається, віце-прем'єр-міністри Геннадій Зубко і В'ячеслав Кириленко, народні депутати і радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Читайте також20 фактів із життя Петра Порошенка

Інтронізація завершилася промовами єпископів. З вітальним словом виступив і глава держави, котрий разом зі своєю дружиною Мариною причастився з рук Епіфанія.

"Я щиро вітаю Вас, Ваше блаженство, з поставленням на київський престол", - зазначив президент.

За його словами, з ім'ям предстоятеля новоутвореної ПЦУ українці пов'язують "великі надії".

"І, дозвольте мені передбачити, я вірю в те, що вони, ці надії, точно виправдаються. Що Ви, Ваше блаженство, будете вести православну громаду шляхом добра, шляхом любові, віри і милосердя. Разом з усіма молюся, щоб Господь був з Вами, Ваше блаженство, в тій високій місії, яку Ви взяли на себе", - наголосив Порошенко.

А ще Порошенко привітав Епіфанія з днем народження, адже сьогодні йому виповнюється 40 років.

Предстоятель подякував усім тим, хто його привітав, й звернувся до українців з проханням молитися за нього.

Окрім того, митрополит підкреслив, що він відкритий до спілкування.

Літургія. Частина перша

Літургія. Частина друга

Довідка

15 грудня 2018 року у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія (УПЦ КП).