У NASA відтворили атмосферу "гарячого юпітера" в лабораторії

Астрофізики з Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL) створили комп'ютерну модель атмосфери гарячого Юпітера. Це дозволить краще зрозуміти, як атмосфера формується у космічних тіл, що обертаються навколо зірок за межами Сонячної системи

Про це пише New Atlas.

На сьогодні науці відомо близько 4 тис. планет за межами Сонячної системи, які мають атмосферу і обертаються навколо власних зірок. Однак їх атмосфери влаштовані по-різному, і астрономи поки не можуть точно сказати, як вони формуються.

Щоб частково відповісти на це питання, вчені створили комп'ютерну модель атмосфери гарячого юпітера - порівняно добре вивченого класу газових гігантів. Ці планети, схожі на Юпітер, обертаються навколо своєї зірки настільки близько, що їх атмосфера стає неймовірно гарячою. Багато з них роблять один повний оберт за десять земних діб, а температура в їх атмосфері регулярно сягає 2 800 ° C.

Дослідники взяли газоподібний водень з 0,3% окису вуглецю, а потім розігріли газ з 330 до 1 230 ° C, піддавши його впливу інтенсивного ультрафіолетового випромінювання. В результаті вчені дійшли висновку, що атмосфера гарячих юпітерів не сприяє утворенню хмар навіть при низькому тиску.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX