Вчені з'ясували, чому поверхня Сонця холодніша за його корону

Вчені з Центру космічних польотів імені Годдарда у NASA з'ясували, чому поверхня Сонця набагато холодніша, ніж сонячна корона

Про це пише ScienceAlert.

На Землі, коли стає спекотно, вода випаровується і піднімається в атмосферу. Там молекули води конденсуються в хмари, які в наслідку скидають їх назад з опадами.

На Сонці також відбувається подібний цикл, з'ясували астрофізики. Перегріта магма під час найсильніших сонячних спалахів викидається далеко від поверхні зірки, остигає там, конденсується і проливається назад "корональним дощем".

Падіння плазми відбувається не під прямим кутом, а, скоріше, вигнутими лініями, в деяких місцях схожими на американські гірки. Це відбувається через вплив найсильнішого магнітного поля - при цьому падаючи, плазма знову розігрівається до мільйонів градусів, що і призводить до розігрітої корони Сонця, однак, роблячи друге таке коло, плазма поступово остигає.

Деякі подібні петлі плазми досягають величезних розмірів - до 50 тис. км над поверхнею Сонця. Зараз астрофізики мають намір скласти комп'ютерну модель корональної системи Сонця, щоб підтвердити свою теорію.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX