Вчені назвали першу сфотографовану чорну діру Powehi. Що це означає

Перша знята в історії людства чорна діра в центрі галактики M87 в сузір'ї Діви отримала гавайську назву Powehi, що перекладається як "прикрашене темне джерело нескінченного творення"

Про це пише The Time.

Назву Powehi запропонував професор Ларрі Кімура з Університету Гаваїв в місті Хіло. Корінням назва йде в гавайський фольклор - слово Powehi зустрічається в баладах XVIII століття Kumulipo, які розповідають про створення світу.

Така назва для чорної діри має право на існування, оскільки два з восьми радіотелескопів проекту Event Horizon Telescope знаходяться на Гаваях. При цьому ім'я Powehi поки не офіційне, в подальшому міжнародне наукове співтовариство повинне прийняти або відхилити його.

Зазвичай назви космічним об'єктам дають на честь давньогрецької і римської міфології або на честь стародавніх сказань регіону, вчені якого відкрили об'єкт.

За даними астрономів, Стрілець А* сягає 40 мільярдів кілометрів в діаметрі та є у три мільйони разів більшим об'єктом за Землю.

Event Horizon Telescope - проект зі спостереження за чорними дірами - запустився ще в 2012 році. В його рамках астрофізики збиралися вивчати чорну діру в центрі галактики M87 в сузір'ї Діви, але в ході проектування з'ясувалося, що він просто не зміг би витримати власної ваги.

Тому вчені зібрали технологію, яка змогла б використовувати вісім різних телескопів на Гаваях, в США, Іспанії, Мексиці, Чилі та на Південному полюсі. Щодня вчені отримували 350 Тб даних, на обробку яких пішло не менше двох років.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX