Науковці частково оживили мозок свині через 4 години після смерті. Навіщо

Вчені з Єльського університету відновили клітинну активність і кровообіг у мозку мертвої свині за чотири години після того, як тварини були вбиті

Як пише BBC, для цього науковці використали "штучну кров". Це підігріта до температури тіла поживна речовина, яка має безклітинну формулу на основі гемоглобіну. На реанімацію свинячого мозку пішло чотири години.

"Ми не спостерігали вид організованої електричної активності, пов’язаної зі сприйняттям, усвідомленням або свідомістю. Клінічно визначено, що це не живий мозок, а мозок із клітинною активністю", — пояснив автор дослідження Звонімір Врселя.

Система BrainEx, яка постачає "штучну кров" у померлий мозок може частково зберегти структуру мозку і його життєдіяльність протягом декількох годин. Технологія не дає можливості оживити мертвий організм, однак дає можливе рішення для відновлення кровоносних судин, активації метаболізму та підтримки життєдіяльності клітин.

Аби використати подібну систему в експерименті з людськими мізками, вченим потрібно створити такий склад "штучної крові", який підходитиме людському організму і зможе живити людський мозок після смерті.

"Нова технологія відкриває можливості для вивчення складних клітинних з’єднань і функцій, що губляться при збереженні зразків іншими способами. Це також може просунути дослідження лікування мозку після втрати кровообігу, наприклад, під час серцевого нападу", - зазначив керівник дослідження Андреа Беккел-Мітченер. 

"Ми показуємо, що процес загибелі клітин є поступовим, поетапним процесом. І що деякі з цих процесів можуть бути або відкладені, сповільнені, або навіть скасовані", — зазначив професор неврології в Єльському університеті.

Раніше науковці навчилися зберігати життя мозку свині окремо від її тіла, розробивши замкнуту систему забезпечення життя мозку BrainEx, яка прокачує штучну кров через всі необхідні для існування органу ділянки. Експеримент тоді проводили на 200 свинях, а мізки без тіла за допомогою цієї системи жили до 36 годин.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку

  • Науковці постійно вивчають тварин в пошуках вирішення людських проблем. Так, печерні рибки можуть допомогти людям економити час на сні: сліпі тетри Astyanax mexicanus - рибки з печер Мексики і півдня США - сплять всього по дві години на добу, і при цьому можуть жити до 30 років. Вчені вивчають їх, щоб зрозуміти механізми сну в людей, і, можливо, змусити нас висипатися за меншу кількість годин.
  • А за допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.
  • Також біологи з Університету Солка в Каліфорнії вживили в голову миші людські мозкові органели розміром з сочевицю і виростили людський "міні-мозок". Таку техніку в майбутньому можна буде використовувати для пересадки в мозок людей, які отримали травми або мають проблеми розвитку.