Вчені з'ясували, звідки беруться нічні жахи

Дослідники вважають, що змогли визначити патерн мозкової активності, який передбачає гнів, що відчувають люди під час сновидінь

Як йдеться в журналі JNeurosci, вчені зосередилися на аналізі того, яка частина мозку відповідає за генерування почуття гніву у людей під час сну.

Дослідники будили людей, коли ті перебували у фазі швидкого сну, пов'язаної зі сновидіннями. У учасників, які повідомляли, що вони відчували гнів під час сновидінь, спостерігалася підвищена нейронна активність в правій частині лобової кори мозку: це вказує на те, що саме ця частина мозку відповідає за погані сни.

Нейронна сигнатура, відома як фронтальна альфа-асиметрія, також пов'язана з гнівом і саморегулюванням під час неспання.

"Ми демонструємо, що люди, у яких під час фази швидкого сну і вечірнього неспання спостерігається велика фронтальна альфа-асиметрія, частіше стають агресивними в своїх сновидіннях, - пишуть дослідники в науковій статті для журналу JNeurosci. - Таким чином, фронтальна альфа-асиметрія може відображати здатність до регуляції емоцій не тільки під час пробудження, але і тоді, коли людина знаходиться в стані сну".

Однак у дослідження були деякі обмеження. Перш за все, воно було проведено в лабораторних умовах. Проте вчені припускають, що отримана інформація підтримує теорії, згідно з якими сновидіння - реалістична симуляція життя під час неспання.

Як відзначають фахівці, сама по собі їхня робота не дозволяє стверджувати, що конкретна нейронна активація, що супроводжує гнів під час сну, підтримує певну функцію - на кшталт переживання небезпечних ситуацій або негативних афективних станів, - щоб допомогти краще справлятися з ними в періоди неспання.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує