Навіть 16 хвилин недосипання вночі негативно позначається на роботі людини

Співробітники Університету Південної Флориди з'ясували, що навіть 16 хвилин недосипання вночі сильно впливають на продуктивність праці

Про це йдеться в журналі Sleep Health.

Провідний автор дослідження Соом Лі і її колеги опитали 130 здорових співробітників, які працюють в сфері інформаційних технологій і мають принаймні одну дитину шкільного віку.

Учасники повідомили, що, коли вони спали на 16 хвилин менше, ніж звичайно і мали гіршу якість сну, на наступний день у них виникало більше проблем з роботою. Недосипання піднімало їх рівень стресу, особливо в питаннях, котрі стосуються балансу між роботою та особистим життям, в результаті чого вони лягали спати раніше і прокидалися раніше через втому.

Після аналізу отриманих даних фахівці прийшли до думки, що пробудження на 19 хвилин раніше, ніж зазвичай і відхід до сну на 16 хвилин пізніше були пов'язані з однією додатковою точкою на шкалі когнітивних перешкод наступного дня. 

"Ці циклічні асоціації показують, що сон співробітників піддається щоденному когнітивному стресу, а також сприяє когнітивно-стресовим переживанням. Результати нашого дослідження дають емпіричні докази того, чому роботодавці повинні докладати більше зусиль для поліпшення сну своїх співробітників. Службовці, які виспалися, можуть бути більш ефективними на роботі через більшу здатність залишатися зосередженими на завданні з меншою кількістю помилок і міжособистісних конфліктів", - стверджують автори статті.

Дослідники також відстежували сон учасників у вихідні дні, звертаючи увагу на наслідки меншої кількості сну. Наслідки втрати сну не були настільки очевидними, коли учасники не ходили на роботу наступного дня.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує