Океан на Плутоні може бути рідким, - вчені

Під поверхнею Плутона може перебувати рідкий океан - не замерзнути йому дозволяє ізолюючий шар газу, який підтримує температуру вище 0 ° С

До таких результатів дійшла група вчених з Університету Хоккайдо в результаті складання комп'ютерної моделі карликової планети, йдеться в Nature.

Вперше астрономи припустили, що на Плутоні може існувати рідкий океан, в 2015 році - коли зонд NASA New Horizons пролетів над карликовою планетою і зібрав дані про еліпсоїдний басейн під назвою Рівнина Супутника, що розташований на екваторі космічного тіла і перевершує за розміром штат Техас, США.

Однак Плутон надто холодний - карликова планета знаходиться далеко від Сонця і не має розплавленого ядра. До того ж, космічне тіло знаходиться далеко від інших планет, які могли б розігрівати його своїми приливними силами. Тому океан повинен був замерзнути мільярди років тому, але, ймовірно, цього не сталося.

Дослідники склали комп'ютерну модель планети і з'ясували, що наявність шару газових гідратів між шапкою і океаном на Плутоні могла зберегти його в рідкій формі.

Моделювання передбачає, що метан для гідратів надійшов з кам'янистого ядра Плутона і може бути причиною того, що атмосфера карликової планети бідна на метан і багата азотом. Дослідники відзначають, що на космічному тілі, імовірно, є декілька не пов'язаних між собою рідких океанів.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX