Штучний інтелект навчився розрізняти "мову" немовлят

Розробники штучного інтелекту з коледжу Нью-Джерсі представили нейромережу, яка може відрізняти крики немовлят один від одного і класифікувати їх

Дослідження опубліковане в журналі Journal of Automatica Sinica.

Штучний інтелект, побудований на технології розпізнавання мови, працює за методом стисненого зондування - з його допомогою нейромережа може отримати і відновити значення сигналу, використовуючи дані про його попередній контекст.

В рамках експерименту інженери використовували 26 немовлят у віці від трьох днів до шести місяців у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. За допомогою лікарів алгоритм запам'ятав п'ять основних криків, які означають бажання немовляти поїсти, поспати, змінити підгузки, потребу в увазі а також дискомфорт.

За словами провідного автора статті Лючуаня Лю, в звуках, які видають діти, як і в випадку з дорослими, міститься безліч інформації про здоров'я. Для всіх п'яти категорій звуків вчені визначили характерні частоти і часовий інтервал.

За кілька днів штучний інтелект зафіксував 422 крики голоду, 182 крики дискомфорту, 151 крик уваги, 137 криків про зміну підгузків і 79 криків про сон. Надалі інженери збираються провести більш масштабні дослідження.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це