Зеленський звернувся до Путіна із закликом звільнити українських моряків

Президент України Володимир Зеленський звернувся російською мовою до президента РФ Володимира Путіна з приводу звільнення 24 військовополонених українських моряків

Звернення Зеленський зробив під час спілкування з журналістами, передає Еспресо.TV.

"Хочу звернутися до президента РФ Володимира Путіна. У нас у всіх є діти. Поверніть дітей батькам", - сказав Зеленський.

Перед зверненням до Путіна Зеленський емоційно розкритикував МЗС України та його очільника Павла Клімкіна за те, що відповідь МЗС на вимогу РФ про кримінальне переслідування українських моряків у разі повернення в Україну не погодили з президентом.

Нагадаємо, 25 листопада в районі Керченської протоки Росія захопила українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Про намір вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак замість забезпечити фарватер, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ. Російські кораблі "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" здійснили напад на кораблі ВМС України.

27-28 листопада окупаційні "суди" в Криму заарештували 24 захоплених у полон українських моряків. Усім захопленим Росією українським морякам висунули звинувачення в "незаконному перетині кордону".

Усі захоплені Росією українські моряки назвалися військовополоненими.

15 січня суд РФ продовжив арешт усім полоненим українським морякам. 16 із них заарештували до 24 квітня, ще чотирьох - до 26 квітня, оскільки через поранення їх уперше заарештували на два дні пізніше. Адвокати моряків оскаржили продовження арешту.

В ООН визнали військовополоненими захоплених Росією українських моряків.

Усім полоненим українським морякам призначили психіатричні експертизи.

Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН щодо військовополонених моряків.

10 травня Міжнародний трибунал з морського права почав розгляд справи захоплених Росією українських моряків.