Штрафи за відмову обслуговувати українською накладатимуть на власників, а не на продавців чи касирів

Уповноважений із захисту державної мови відповів на найбільш гострі питання застосування статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Роз'яснення з'явилося на сайті мови омбудсмена Тараса Кременя, передає Еспресо.TV.

"Маю наголосити: штраф накладається не на продавця чи офіціанта, а на підприємство. Що ж до складнощів з опануванням української, то вони перебільшені. Офіціантові чи продавцеві достатньо вивчити 50 слів, щоб виконати вимогу закону і обслуговувати відвідувачів державною мовою", - пояснив чиновник.

Читайте такожПопри саботаж з боку уряду, закон про захист української мови все одно діятиме й об'єднуватиме націю, - Княжицький

За його словами, законодавче нововведення щодо обов'язкової дії українеської мови в галузі торгівлі та обслуговування отримало величезну підтримку з боку Американської торговельної палати і тих американських компаній, які представлені в Україні, а також Європейської бізнес асоціації й українських торговельних мереж.

Читайте такожУкраїнізація або смерть. Чому манікюрниці і офіціанти мають заговорити українською

"А крім того - українські мас-медіа, актори, музиканти, письменники, представники громадськості, які допомагають поширювати інформацію про перехід сфери обслуговування на державну мову. Це безпрецедентна інформаційна кампанія, яку ми здійснюємо разом з іншими колегами, маючи бюджет у 0 копійок", - наголосив Кремінь.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb