Ексклюзив

Наливайченко: Жертвами на Донбасі ми розплачуємося за позаблоковість

4 жовтня, 2014 субота
22:05

В ефірі програми Еспресо.TV "Вечір з Миколою Княжицьким" глава СБУ Валентин Наливайченко розповів, чи торкнеться його люстрація, які функції варто забрати в СБУ та

Про ставлення до люстрацію

Я під люстрацію підпадаю як і всі, хто працює в органах влади. Я ставлюся до цього демократично але разом з тим максимально прозоро. Тобто, потрібно дати громадськості можливість побачити кожного, а тим більше керівника правоохоронних або спеціальних органів, побачити його реальне життя, в тому числі дати доступ і розсекретити особові справи, правдиві документи, чи вчився він, чи не вчився, чи був агентом, чи не був агентом, співпрацював - не співпрацював, нерухомість і все інше. Це нормально і це має бути законною процедурою. 

Я приходив в парламент з тією політичною силою, яка вимагала люстрації, починаючи з антикорупційної. Ми об’їздили тоді всю країну, і в парламенті ми за це боролися. Моє ставлення не змінилося, навпаки, я вважаю, що тепер очищення влади треба провести чесно, але максимально прозоро, максимально на документах, не на політичній помсті і на звинуваченнях, і не на тому, що у мене більше ресурсів, значить мене не чіпайте. 

Чи можна люструвати колишніх агентів КДБ

В СБУ у 1993 році, коли вона була створена, тодішній керівник Євген Кирилович Марчук доклав максимум зусиль, щоб почати розсекречення і реабілітацію політв’язнів. Але ті матеріали які стосувалися найбільш цінної агентури, 5-те управління, все це в 1990-91 роках, як виявилося пізніше, були або спалені, або вивезені в Москву і максимум, що вдавалося розсекретити, - це невеличкі картки, що така-то справа знищена... 

Якщо чесно говорити, то вся база даних на агентів радянського КДБ знаходиться в Москві, там ще не розсекречені архіви. Я собі важко уявляю, як там відкриється кіоск: «Ось вам довідка, ви агент КДБ, а ви не агент КДБ». Це якраз і є дискредитація ідеї очищення влади. Тому я вертаюся до головного, на моє переконання, перш за все має бути антикорупційна люстрація. Це найбільш реально і найбільш можливо.

А щодо люстрації агентів КДБ, то вчиняти треба чесно, якщо людина працювала на той час в КДБ, то вона не має права займати державні посади. Законодавець так визначив, значить так і має бути дотримано. Але для цього треба не політичні звинувачення, не припущення і натягування, а повний доступ до документів. Якщо потрібне розсекречення, моя позиція, що такі документи мають бути розсекречені. Для громадського органу з очищення влади і, якщо буде створений урядовий орган, то і для нього. Але треба щоб не тільки чиновник чиновника люстрував, не корупціонер знов виступав джерелом визначення, чи ця людина гідна далі бути у владі, чи ні, а все ж таки це робила громадськість. Вона має на це право.

Про очищення лав СБУ

Починаючи з березня цього року в керівництві СБУ було більше 90% людей замінено. Мене тоді парламент спочатку призначив уповноваженим, а потім знову на посаду голови СБУ, і ми почали з того, не чекаючи закону, тому що на Майдані самі вимагали звільнити тих, хто переслідував людей, хто планував злочини проти Майдану, хто був задіяний в корупції. Відтак очищення відбувалося постійно і до сьогоднішнього дня не закінчено. Виявляється ще хтось, невідкладно ми звільняємо. Керівництво повністю змінено, з керівництвом я взагалі не думаю, що у нас є питання, у нас є і молоді люди, в тому числі і заступники голови СБУ, майданівці. Що стосується офіцерів іншої ланки, то я думаю під люстрацію підпадає до 20% людей, за віком, які служили, або ще в КДБ. 

Про тих, хто розробляв плани розгону Майдану

Розстріл на Майдані планували десятки людей, насамперед це керівники департаментів і управлінь. Щодо них відкриті кримінальні провадження, при чому ще з березня. Є відсторонені, є і затримані, є і заарештовані. Станом на сьогодні заарештовано чотири зрадники, офіцери високого рівня. Ще два керівники департаментів ключових втекли до наших призначень, вони у розшуку перебувають. Я вже не кажу про самого Якименка, який увійде в історію як перший, і сподіваюся, останній зрадник, який зрадив і службу цілу як керівник і власну державу, та ще й перейшов на бік агресора. При чому відкрито і зухвало..

Коли я увійшов у Службу безпеки 24 лютого, і не один а з громадськістю, з майданівцями, з народними депутатами, з усіх заступників був аж один, а було їх до цього семеро. В Росії зараз перебуває Якименко. Там же двоє його заступників і два керівники ключових департаментів, один з яких і планував розгін Майдану, виставлення снайперських груп і інших спецпідрозділів. В Росії переховуються офіцери, які досліджували всю опозицію. Були цілі відділи. Відділ по «Батьківщині» окремо сидів, відділ по УДАРу, на пресі України був цілий кабінет, який проти нас готував незаконні публікації за готівку.

Про роботу СБУ в часи Януковича

Після приходу Януковича до влади тотально був замінений особовий склад СБУ, і не тільки. Я думаю, що і МВС зазнало тотальних змін. Так звані донецькі – це не казки, це насправді. Від керівництва до прибиральниці були вичищені, замінені, переслідувалися, відсторонювалися, незаконно, в тому числі. 

Про співпрацю СБУ часів Януковича з ФСБ

Три групи генералів і офіцерів російської ФСБ в різний час перед Майданом і під час Майдану заїжджали в СБУ. Це задокументовано і теж є в матеріалах кримінального провадження, яке зараз уже в Генеральній прокуратурі. Тобто ми своє розслідування закінчили і матеріали передали. Кількість цих людей, які приїжджали з Росії, нами точно встановлена, і їхні керівники, це десятки людей, офіцерів високого рівня в тому числі і генералів.

Про молодих націоналістів в СБУ

Коли я вперше був призначений керівником СБУ, і розпочав деКДБізацію, тоді сприйняття цього було у насторожене і не всі підтримували. Я тоді побачив, що по-іншому не зміниш ні систему, ні Службу безпеки. Тільки коли ми взяли молодь, молодих людей з Центру досліджень визвольного руху, наприклад, вони разом зі мною розсекречувала архіви. Як тільки ми взяли молодих людей з іншим розумінням і мисленням в контррозвідку, тоді з’явилися перші результати, коли ми затримували на гарячому офіцерів ФСБ. На приклад, на території Одеської області вже тоді намагалися роздмухати сепаратизм. Як тільки взяли людей молодих просунутих, патріотичних, націоналістів, якщо хочете, в захист національної державності, почалися справи проти «Севастополь-Крым-Россия». Пам’ятаєте, були такі сепаратистські організації… Молоді потрібно дати можливість зайти у владу. От кажуть, що закон про очищення влади зупинить цілий орган, так наберіть молодь. 

Про план реформи СБУ

Для мене як для професіонала важливо зараз добитися, що вийшли і були ухвалені нові закони. Невластиві функції для спецслужби – слідство, економіка, тощо мають бути раз і назавжди законодавцем зняті. Це було залишено від старою системи, або було натягнуто штучно, щоб теж переслідувати бізнес, теж порушувати кримінальні справи. Цього не треба, треба чесно вчинити – відокремити ці функції раз і назавжди.

Друге, боротьба з корупцією. Зараз так і продовжують сім органів з нею боротися. Корупції від цього набагато важче не стало. Я підтримував і продовжую підтримувати, щоб постав єдиний антикорупційний орган, і, створивши цей орган, треба забрати ці функції, і якщо є професіонали, які пройдуть очищення, забрати туди і професіоналів і матеріальну базу. Звести, поставити під жорсткий парламентський контроль, підпорядкувати президенту і вперед. В СБУ має залишитися те, що зараз є нашим пріоритетом – боротьба з тероризмом, і це озброєні серйозні антидиверсійні підрозділи, це оперативна робота по боротьбі з тероризмом, агентурна робота, оперативно-технічна. І друге, що має залишитися у СБУ - це контррозвідка, але вже з розумінням того наскільки змінився безпековий світ для нас, наскільки іноземні спецслужби загрожують тепер і життю наших людей, і майну, і насамперед існуванню держави. Ось і все. Стисло і зрозуміло. Заме такі функції жорстко обмежені законом. І обов’язково має бути парламентський і громадський контроль.

Про секретність в роботі СБУ

Поменше закритості треба… В контролі, в роботі, в специфіці, в агентурі, в розробках, до їхнього результату - це має бути закрито. Коли є результат, нема чого приховувати. Більше того, в парламентський контроль бюджет має ввійти обов’язково. Бюджет СБУ має контролюватися і виділятися, якщо ми хочемо, щоб була національна безпека, були спецоперації, за них треба платити і платити нормальні зарплати, що є найкращим антикорупційним важелем. Офіцерам потрібно дати нормальний правовий статус, оснащення, обладнання і бюджет під кожну операцію

Про корупцію після Майдану

Затримало нещодавно СБУ керівника Департаменту з ліцензії Міністерства екології. Ця людина в один день через посередника собі і далі керівництву брала два хабаря. Один 15 тис. доларів, інший 13 тисяч. Це значить, що існує корупційна піраміда. Ті люди, які прийшли керувати після Майдану, не зупинили корупційну піраміду. Тому я і наполягаю, що кожне таке антикорупційне розслідування має не зупинятися тільки на тих, кого ми зловили, вони ж не тільки собі беруть. А якщо беруть тільки собі, вибачте, у вас як у керівників міністерств є повний контроль і ви маєте контролювати, а не за вами мають бігати спецслужби і ловити ваших керівників департаментів.

Після Майдану корупції стало менше насамперед на рівні керівництва. В керівництві держави в принципі, я можу відповідально казати, немає корупційної складової в прийнятті державних рішень. І є несприйняття корупції від президента… От до якого рівня це несприйняття дійшло в правоохоронних органах і в спецслужбах, ще можна собі уявити. Що стосується уряду… Якщо директор департаменту до цього часу бере хабарі за ліцензії, це означає, що і вище треба дивитися, і не чекати СБУ з «Альфою», поки ми затримаємо. Є всі повноваження у всіх міністрів відповідних.

Про полонених в зоні АТО

Причина полягає в тому, що з першого дня терористичних актів і нападів проти мирного населення, потім проти правоохоронних органів, брали участь підривні групи російського спецназу, добре підготовані, які відразу розстрілювали, на ураження діяли проти правоохоронців, проти СБУ, яка перша приймала бій під Слов’янськом і саме наші офіцери першими загинули. І ми тоді побачили автомати АК-100, ми побачили реальний спецназ, який зразу стріляє з глушниками, не питаючи, чи ти військовий чи цивільний. Це перша причина.

Друга причина – що з перших днів на українському Донбасі були запроваджені масові розстріли, тортури, знищення і мирного населення і мирних мешканців. Тоді ще українських військовослужбовців там майже не було, тому, як правило, під кулі попадали представники органів влади, які виконували конституційні повноваження. Я наголошую, з першого дня. Так само як і власних поранених і вбитих, яких постраждали від вогню у відповідь від спецназу СБУ чи МВС, вони їх не ховали, скидали в ями під Слов’янськом і або закопували, або вже згодом вивозили на територію Росії.

З першого дня проти нас вели цинічну і жорстку війну. Війну на знищення. Ті фундаменталісти, які першими заїхали як керівники таких груп терору, я не знаю, що у них в головах, але я точно знаю, що злочини вони чинили проти всіх, кого бачили. Залякавши, створивши концтабори, створивши навколо тих невеликих міст або містечок, які вони першими захоплювали, ланцюг страху і беззаконня, вони довели ситуацію до того рівня, коли вже змушена була держава застосувати і збройні сили і всі наявні засоби для того, аби локалізувати, а потім вибити із української землі всіх найманців, весь криміналітет, який вже пізніше приєднувався і отримував зброю.

З якою метою терористи беруть в полон та знущаються над людьми

Ми оприлюднили мапу концентраційних таборів, місць масових розстрілів і поховань на Донбасі. Всі ті злочини, які чиняться на Донбасі мають одну мету – залякування. Залякати і поставити українців на коліна, захопити нашу територію, захопити наші ресурси і фактично знищити наших людей. Фактично, застосовуються ССівські методи. Саме тому ніхто не дотримується жодних конвенції, саме тому під тортури потрапляють і поранені полонені, до них не допускають лікарів. Те, що в сюжеті звільнені хлопці розповідали, що їх не годували, це, безумовно, нелюдські умови, але ще не найгірший варіант. Є ями, є зварені підготовані тортурні кімнати в концтаборах, де людину фізично знищують, я вже не кажу про моральний бік.

Тих людей, яких ми звільняємо з полону, але яких ми не можемо показувати на телебаченні, бо це офіцери СБУ чи Збройних сил, до них застосовуються просто немислимі тортури, це неможливо витримати. І після звільнення найважче їм допомогти психологічно повернутися до нормального життя.

На нашу територію зайшли не просто агресори, а агресори-фундаменталісти – православні фундаменталісти, в головах яких ідея, що вони прийшли або знищити, або підкорити під свій «русскій мір». Ми зібрали і оприлюднили доказову базу, яка доводить, що на нашій території знову застосували «Бабин Яр», «Биківню», знову Донбас у концентраційних таборах, в заручниках.

Чому так важко звільнити їх? Бо ми діємо, як цивілізована держава, ми маємо заарештованих, згідно з судом, і терористів, і диверсантів. В СБУ немає дня, щоб не затримали 7-8 диверсантів як мінімум. Ми йдемо на все, щоб повернути з полону журналіста чи волонтера і всіх військовослужбовців, не розрізняючи їх. Якщо є ціна питання, щоб змінити міру запобіжного заходу і віддати будь-яку людину, яка за законом може бути звільнена, не питання! «Всіх на всіх». Не торгуватися грошима, не паразитувати на біді людини.

Про карту злочинів проти людяності

Ми оприлюднили доказову базу, що є на цій карті. Ми оприлюднили маршрути, якими так званий «вантаж-200» російських військових вантажними машинами вивозили у невідомому напрямку. На жаль, нам не відома доля цих загиблих людей, але на нашій території, що зараз перебуває під особливим розслідуванням, буде встановлений кожен конвоїр, кожен комендант, хто розстрілював або і до цього часу мучить наших людей (цивільних чи військових, не важливо), з якої місцевості України він би не був. Ми чітко розуміємо, що ті люди, які виконують ці злочини і до цього часу не відпускають людей додому, не віддають їх нам, щоб ми надали їм медичну допомогу, вони всі чинять злочини проти людяності. Тому і трибунал проти них неминучий. Український трибунал, нам не обов’язковий міжнародний.

Докази, які зараз наведені, зібрані у вигляді кримінальних справ. Це і пред’явлення звинувачень, і притягнення до відповідальності. Без строку давності і без кордонів.

Про кримінальну справу в Росії проти Гелетея та Муженка

Треба припинити використовувати пропаганду, в тому числі і російській стороні, і допомогти нам.  З понеділка ми відкриємо можливість для родичів, зокрема і росіян, щоб вони опізнали розстріляних і замордованих людей, якщо їхні родичі були на нашій території. В тому числі для упізнання російських військовослужбовців, яких свої іноді ж і добивали, якщо вони були поранені.

Всі ці злочини буде розслідувати тільки українська сторона під міжнародним контролем. Ми за міжнародний контроль з максимальною відкритістю, щоб доля кожної людини була відома, щоб кожне тіло було ідентифіковано. Не треба пропаганди. Досить. Переходимо до конкретної роботи.

Наш кол-центр, який працює для українських громадян, з понеділка буде відкритий російською мовою, і туди зможуть звертатися громадяни Російської Федерації. Нас насамперед цікавлять прості люди – матері, які шукають своїх синів. Якщо вони незаконно воювали на території України, то і ця правда має бути доступною для російської сторони.

Скільки працівників СБУ загинули в АТО

Семеро – шість офіцерів і один прапорщик. Це люди з найкращого нашого спецпідрозділу «Альфа».

Про зрадників а «Альфі»

Частина альфівців воюють в Донецьку проти України, це правда. Зрадники там є, і колишній керівник донецької «Альфи» зараз в батальйоні «Восток». 30% особового складу донецької «Альфи» з перших днів конфлікту  перешли на бік терористів.

Ми з цими людьми не спілкуємося при переговорах щодо обміну заручниками. Вони не є тими людьми, з якими можна спілкуватися, оскільки вони підпадають під розслідування злочинів проти людяності.

Про переговори щодо обміну заручників

Наші переговорники працюють на дві ключові позиції: перше – ми зібрали всю інформацію щодо зниклих безвісти, поранених або тих, кого незаконно утримують в полоні, друге – все, що зібрано, ми представляємо під час зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську і кажемо «віддайте нам цих людей назад».

Складність роботи переговорників в тому, що нам доводиться говорити з людьми, які дуже часто не відповідають за свої слова. Дуже часто вони самі не знають, де і кого вони утримують. Також між бандами терористів немає узгодженості.  Скажімо, банда Козіцина – російські козаки, торгує за одне, а у представників іншого угруповання зовсім інші вимоги. Навіть по кількості концтаборів, дані про які ми оприлюднили, видно, що кожне угруповання зробило свій міні-концтабір.

Наше завдання – повернути цих всіх людей, а з іншого боку – не дати використати ситуацію з незаконно утримуваними людьми для вимагання грошей, для здирництва, для торгівлі людьми, які і так настраждалися в полоні або в ув’язненні.

Щодо необхідності вступу України до НАТО

Безумовно, я прихильник швидкого вступу до НАТО. Та безпекова ситуація, що склалась в Україні, те, як ми настраждалися, та кількість людських втрат, що зазнала наша держава, це ціна за всі так звані позаблокові статуси, за всю корупцію в армії, і все те неподобство, яке роками працювало на розвал армії та спецслужб. Тому цей шлях в нікуди ми вже бачили. Тому зараз наш шлях – це Європейський Союз, а відтак і колективна безпека в рамках НАТО.

Про антиукраїнську пропаганду в західних ЗМІ і можливість СБУ протистояти цьому

Це корумпований підхід у роботі політиків, що відбувається через представництва «Газпрому» та «Лукойлу». Західні країни намагаються захиститися від цієї корупції, зокрема в Румунії нещодавно були обшуки в офісах «Лукойлу».

Наше відомство не працює за кордоном і це заборонено законом. Українські розвідки, наскільки я розумію, в тому стані фінансування і в тому розвалі, до якого їх довели за останні 4-5 років, не можуть собі дозволити такої роботи, адже вона потребує величезних бюджетів. Проплатити будь-яку лобістську, пропагандистську чи навіть просто інформативну кампанію в західних медіа – це величезні бюджети. Дозволити собі канал Russia Today з трансляцією, ретрансляцією і офісами – це сотні мільйонів доларів. І це тільки країни з нафтовими або газовими грошима можуть дозволити собі такі іграшки.

Про реформування Служби зовнішньої розвідки

Зараз чітке завдання нашої Служби безпеки полягає в тому, щоб бути здатними захиститись від тероризму і від присутності іноземних спецслужб на нашій території. Для виконання цього завдання потрібна сильна контррозвідка і розвідка, яка може постачати інформацію. В цсучасних умовах це означає, що розвідка потрібна як окрема установа, а не як відомство в складі СБУ. Розвідка має давати незалежну, неупереджену і перевірену інформацію, яку можна і треба контррозвідці брати в роботу для ударів на випередження, а не так як було ще в лютому-березні цього року, коли Україна була сліпа і глуха в той час, коли до нас входили війська або з’являлися диверсійні групи на нашій території. Не було жодної інформації, звідки і хто заходить, яке в них озброєння.

Про прогрес у якості роботи СБУ і контррозвідки

Служба безпеки і контррозвідка стали зараз сильнішими у порівнянні з періодом після втечі Януковича. Там зараз працюють уже нові люди, зарплата не змінилася, технічне обладнання не набагато краще, але за рахунок відданості людей, їхнього патріотизму і сміливості, відомства стали сильнішими. Стало менше корупції. Що стосується інших служб, зокрема Служби зовнішньої розвідки, рівень реформування, яке зараз триває, вражає. Не знаю, яким чином колегам це вдається, мабуть, також на патріотизмі людей. Треба дати більше можливостей молодим людям працювати на патріотизмі, на фаховості. І зарплати піднімати, безумовно, треба.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
03:55
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація під ранок 19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин