ПРИВАТна справа держави. Що не варто робити вкладникам

20 грудня, 2016 вiвторок
10:55

6 фактів про націоналізацію ПриватБанку і що не варто зараз робити вкладникам фінустанови

Найгірше, що може бути для економіки, - хаотичні беззмістовні неконтрольовані емоції і стадний ефект. Бо економіка – це похідна від поведінки людей, тому якщо люди поводитимуться як стадо баранів, то економіка буде такою, на яку стадо баранів заслуговує.

В економіці може діяти принцип "прогнозів, що самі збуваються", коли велика кількість людей починає реалізовувати одну й ту ж саму поведінку, то такі їх дії й визначають економічні показники. Якщо всі кидаються купувати валюту, то знецінюється гривня, коли всі чекають росту цін й купують, поки не стало дорожче, то товар дорожчає. Варто ставитися із здоровим сумнівом до будь-якої інформації й перевіряти її. Це стосується і цієї статті.

Тому загальні поради:

  1. Розмірковування на конкретні економічні теми мають містити вимірювані в цифрах оцінки, інакше це не зовсім економічні ідеї.
  2. Емоційні оцінки можуть додати емоцій, але не інформації.
  3. Ніхто не є носієм істини й ніхто не знає майбутнього достеменно.

А тепер про факти і цифри.

Факт 1. Будь-який банк світу може збанкрутувати в разі втрати довіри

Немає довіри – немає банку, і жодні фінансові показники, жодна стійкість і стабільність не врятують жоден у світі банк, якому не довіряють. Абсолютно будь-який банк припинить існування, якщо достатня критична кількість людей перестане йому вірити. Бо це суть банківського бізнес.

Ви взяли гроші в одних людей чи підприємств, які вам повірили, і віддали гроші іншим людям чи підприємствам, яким повірили, залишивши на цій посередницькій операції свій відсоток. Тому, коли менеджмент банку каже про роль інформаційної атаки, яка змусила банк капітулювати, це має певну рацію. Атака дійсно була.

Читайте також: Чому націоналізація ПриватБанку - це необхідна жорстокість

Тому якщо ви хочете в майбутньому вбити ще якийсь банк, зробивши слабшою банківську систему і економіку країни, розповсюджуйте інформацію "авторитетних джерел". Але гадаю, що краще дотримуватися зазначених раніше пунктів загальних порад.

Факт 2. Ключовим у бізнесі ПриватБанку були все ж не зручні електронні сервіси для людей і бізнесу, а залучення коштів

Негатив щодо сприйняття ситуації з ПриватБанком пов’язаний із тим, що банк справді був абсолютним лідером щодо своїх IT-продуктів, набору сервісів для населення і бізнесу, насамперед, малого. Це була фактично розвинена IT-компанія, що надавала фінансові послуги.

Звісно, це болючий удар по особистій економіці багатьох людей і бізнесів, бо держава не є ефективним власником, а в інноваційних галузях вона взагалі є жахливим власником.

Проте причина націоналізації інша. Давайте поглянемо на баланс банку (на кінець III кварталу 2016)

Видані кредити 194,3 млрд.грн. Капітал власників 30,3 млрд грн
Інші активи 51,1 млрд грн Депозити населення і підприємств 191,1 млрд грн
Гроші 26,1 млрд грн Позичено в НБУ (рефінанс) 21,1 млрд грн
    Інші запозичення 29,0 млрд грн
Разом 271,5 млрд грн Разом 271,5 млрд грн

Бачимо, що банк аж ніяк не обмежувався переважним наданням електронних сервісів, а нібито успішно зосереджувався на класичній банківській функції "депозити - кредити". Класичний банківський бізнес так і виглядає – залучи гроші під певні відсотки, а віддай в кредит під більші відсотки.

Але фінансово-промислові групи в Україні лише формально дотримувалися цієї моделі, працюючи як "порохотяг" - збирали гроші й фінансували ними власний бізнес. Банк в цій схемі був свого роду прошарком. І проблематика лежить саме в цій площині.

Скільки з наданих 194,3 млрд.грн. кредитів пішло на власні підприємства? Цю суму варто відняти від капіталу банку, щоб оцінити його фактичний фінансовий стан. Ми не маємо наразі достеменної інформації про розмір "діри". Зі слів голови НБУ банк може потребувати докапіталізації в сумі близько 150 млрд гривень.

Це фактично означає, що основна сума виданих кредитів дійсно спрямовувалася пов’язаним особам. Менеджмент банку інформацію спростовує, щоправда не надаючи власних цифр. Те, що акціонери з формальним капіталом в 30 мільярдів гривень, не згадують про нього і не вимагають компенсацій за націоналізацію їх власності, є чіткою ознакою того, що реальний капітал банку від’ємний.

Факт 3. ПриватБанк – дійсно велика проблема, що негативно впливатиме на всю економіку

В 2008 році гачок запуску світової фінансової кризи було натиснуто банкрутством банку Lehman Brothers. Чим був Lehman Brothers в масштабах світу і чим є Приватбанк для України?

  Lehman Brothers – 2008 ПриватБанк - 2016
Активи $691 млрд  250 млрд грн
ВВП світу/України (попереднього перед банкрутством року) $57,6 трлн  1979 млрд грн
Активи банку / ВВП, % 1,2% 13,7%

Як бачимо, інвестиційний банк Lehman Brothers мав за формальними показниками для світу значно менше ваги, ніж безпрецедентно значущий для економіки України Приватбанк.

Там банкрутство закінчилося світовою фінансовою кризою. Тож про чисте банкрутство ПриватБанку не могло навіть йтися. Націоналізація – це зло, проте інший варіант був ще гіршим.

Факт 4. Платить держава = Платимо ми всі разом

Люди дуже непокояться, коли безпосередньо платять гроші. А ось приховані платежі воліють не помічати. Це ми із вами купили банк за 150 мільярдів гривень.

Що отримаємо натомість? Можливість отримати власні кошти в цьому банку. Як ми сплатимо ці 150 мільярдів, поки що невідомо. Можливо, через майбутню інфляцію, можливо, через майбутнє податкове навантаження.

Те, що формально це буде не емісія, а випуск облігацій, суть суттєво не змінює. Рано чи пізно ці облігації, що виникли з нізвідки, перетворяться на гроші, тож стануть емісією.

Читайте також: Життя після націоналізації. Що буде з ПриватБанком і його клієнтами

Факт 5. Це ще не закінчення історії

Для того, аби ситуація не викликала якихось вкрай негативних наслідків, державний ПриватБанк має якийсь час попрацювати в звичному для всіх режимі, підтримуючи всі ключові продукти і сервіси, безвідмовно виконуючи платежі. Але надалі залишається купа питань:

  • IT-команда банку, скоріш за все, скоро піде, тож розвиток електронних сервісів буде під питанням
  • Такі високі ставки за депозитами міг дозволити собі банк-пилосос для власної групи, але не крупний системний банк, що кредитує звичайних клієнтів
  • Є дрібна тіньова економіка, коли гроші люди платили один одному на картки за фактично надані послуги; навряд чи це робитимуть надалі через державний банк
  • В разі швидкого згортання зобов’язань банку доведеться продавати цінні папери, які вкладе йому в капітал уряд, їх покупцем стане, скоріш за все, той же НБУ, фактично емітуючи додаткову гривню в обіг
  • Банк потребує докорінної трансформації бізнес-моделі, а це навряд чи вдасться державі як власнику
  • Можливе розгортання конфлікту з колишніми акціонерами через спробу розслідувати рух коштів з банку на пов’язаних осіб і намагання примусово повернути ці активи

Факт 6. Бувають ситуації, коли короткотерміново всі програють

Група Приват втрачає власну бізнес-модель, бо банк був надійним постачальником ресурсів. Ми так чи інакше заплатимо 150 мільярдів гривень не за щось додаткове, а за те, що вчора ми вважали своїм, - кошти на рахунках в ПриватБанку.

Економіка втрачає сервіси й швидкість транзакцій. Довгострокова якість цього рішення стане відомою в майбутньому, але скидається на те, що не було питання того, чи цей банк стане колись великою проблемою країни, було лише питання, коли саме.

Що не робити?

Не варто сіяти паніку й намагатися бігти до банкоматів. Не варто поширювати чутки. Це націоналізація, а не ліквідація. Банк продовжить працювати.

Не варто поспішати переводити гроші в інший банк. Можна вивчити цей банківський ринок на майбутнє, але допоки старі сервіси ПриватБанку підтримуватимуться, то можна ними і користуватися, зважено роблячи вибір.

Не треба лякатися того, що заходиш не з першого разу на сайт чи не бачиш одразу грошей. Коли всі роблять схожі операції одночасно, не витримують сервери.

Наступний рік буде черговим непростим роком для країни, та й історія з ПриватБанком, скоріше за все, ще матиме свої непередбачувані повороти. Зокрема через це навряд чи економіка здатна вирости в наступному році на більш-менш пристойні відсотки, що хоча б дорівнюють середньосвітовим темпам.

Що робити?

Розвиватися, розуміючи, що все, що є звичним, рано чи пізно впаде, що ми живемо в крихкому світі, роблячи його гіршим своїм некритичним мисленням. Розуміючи, що на фундаменті красивого високотехнологічного обману, яким була історія Приватбанку, не може бути побудована міцна економіка.

Якщо руйнування неправильної побудованої будівлі становить проблему для людей, які в ній живуть, ту будівлю все одно треба руйнувати.

Олексій Геращенко, економіст. Автор книги "Економіка ХХІ"

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
Більше новин