Трамп та компанія. Хто керуватиме США разом з новим президентом

Дмитро Гомон
23 грудня, 2016 п'ятниця
10:55

В адміністрацію президента США беруть мільярдерів, спеців по Китаю та знавців Путіна

 

 

 

Професор, який написав книгу з промовистою назвою "Смерть з Китаю" в адміністрації обраного президента США Дональда Трампа відповідатиме за торгівлю. Це одне з найсвіжіших, але не останніх оригінальних кадрових рішень американського лідера.

Пітер Наварро очолить створювану при Білому домі національну раду торгівлі. У штабі Трампа заявили, що призначення каліфорнійського професора "демонструє прагнення обраного президента знову зробити великим американське виробництво".

Команда, повна протиріч

Аналітики, американісти та просто небайдужі люди зараз ламають голови над питанням про те, яким шляхом поведе США Дональд Трамп. Український сегмент соцмереж розділився на два табори - одні вважають, що він влаштує Путіну складне життя, інші - навпаки, вбачають у ньому майбутнього союзника Кремля.

Відповідь на питання шукають у тих прізвищах, які озвучує мільярдер як членів своєї майбутньої адміністрації. Стало відомо, що Пентагон очолить генерал у відставці Джеймс Меттіс на прізвисько "скажений пес" - прокотилася хвиля радощів. Оголосили, що держсекретарем стане Рекс Тіллерсон, кровно зацікавлений у скасуванні санкцій проти РФ і власник отриманого з рук Путіна Ордена Дружби - прокотилася хвиля розчарування.

Читайте також: Нафтовик та друг Путіна. Що відомо про нового держсекретаря США

Власне, саме через змішаний та неоднозначний склад команди неможливо спрогнозувати що-небудь точно.

Досвідчений заступник

Майк Пенс

Обраний віце-президент США Майк Пенс. Фото: Reuters

Віце-президентом буде Майк Пенс - губернатор штата Індіана. Після його дебатів з кандидатом у віце-президенти з команди Клінтон багато українців зітхнули з полегшенням - наш хлопець.

Пенс назвав Путіна "маленьким агресивним лідером". Він будував свою риторику на тому, що саме після проведеного держсекретарем Клінтон та президентом Обамою "перезавантаження" стосунків США і Росії Путін окупував Крим. Він переконував, що у випадку перемоги Трампа Росія відчує на собі всю силу Америки.

А ще кажуть, що Майк Пенс буде чи не найбільш консервативним віце-президентом в історії Америки. З усім супутнім букетом, звісно, так що питання заборони абортів та прав ЛГБТ можуть стати гарячими темами.

Фейковий радник

Картер Пейдж

Уже не радник Трампа Картер Пейдж. Фото: AP

Днями у випусках новин спливло прізвище загадкового радника Трампа Картера Пейджа. Він, як повідомляли ЗМІ, їздив "зондувати ґрунт" та "наводити мости" поки його шеф ще не присягнув на вірність американському народу. Відчутно запахло "зрадою".

Щоправда, дещо бентежило, що першими про таємні переговори повідомляли переважно такі "голоси Кремля" як Sputnik та RT. А ще те, що хоча в новинах Пейджа називали радником Трампа, він ним не є з вересня 2016 року.

Пейдж - це, мабуть, найдивніший персонаж серед усіх, кого Трамп називав членом своєї команди. Ще у березні під час інтерв'ю для редакції газети The Washington Post Трамп показав папірець з приблизно п'ятьма прізвищами - своїх радників з питань зовнішньої політики. Серед них був згаданий відповідальний за російський напрямок - Картер Пейдж, про якого журналісти не знали зовсім нічого.

Світогляд Пейджа описав американський кореспондент Російської служби BBC Володимир Козловський.

Зокрема, зі статей Пейджа які "гостро потребують редактури" можна дізнатись, що Революцію гідності спровокувала Вікторія Нуланд та інші колишні співробітники адміністрації президента Джорджа Буша, які працюють тепер з Обамою.

За версією Пейджа, у 2014 році владу в Києві захопили "проамериканські радикали", які вороже ставилися до інтересів Росії. А результатом став "демократичний референдум" в Криму.

У вересні цього року цей діяч був змушений звільнитися з передвиборчого штабу, бо спецслужби почали розслідувати його ймовірні зв'язки з Росією.

Втім тоді ж виявилось, що насправді Картер Пейдж - навіть не злий геній, а пустишка. Про це докладно розповідала у своєму тексті для Politico журналістка Юлія Йоффе.

Якщо коротко, то вона виявила, що Пейдж м'яко кажучи перевищив свої зв'язки в РФ, де він працював як представник банку Merrill Lynch. Його прізвище виявилось незнайомим американським бізнесменам, які роками працюють в РФ. А російські колеги про нього згадували зневажливо: один пригадав, що Пейдж мав прізвисько "страничкин", а колишній начальник назвав "сірою точкою".

Нещодавня поїздка Пейджа до Москви, яку російська пропаганда подавала як неофіційний візит "людини Трампа", насправді була намаганням видати бажане за дійсне: схоже, що ніяких повноважень Пейдж не має і прізвище його в списку радників свого часу опинилось випадково.

Скажений пес та інші генерали

Дональд Трамп Майк Пенс Джеймс Меттіс

Трамп, Пенс і Меттіс. Фото: Reuters

Як уже згадувалося, українців дуже потішило, що Трамп запропонував посаду міністра оборони генералу у відставці, який 40 років прослужив у морській піхоті, Джеймсу Меттісу. Він має кілька суворих прізвиськ, які відображають його манеру прямолінійно висловлюватись та добиватись результату: "Скажений пес", "Бойовий монах" (бо він так і не одружився) і "Хаос" (радіопозивний).

Меттіс критикував адміністрацію Обами за м'яку політику по відношенню до Ірану, але українцям він подобається тим, що немає жодних сантиментів щодо Росії та Путіна.

"Путін лягає спати, знаючи, що він може порушити всі правила, а Захід все одно буде намагатися грати за правилами. Це дуже небезпечна дихотомія", - говорив Меттіс в одній зі своїх промов. У тій же промові він казав, що проблема не лише у Путіні, а у Росії взагалі.

Ще один відставний генерал з морської піхоти Джон Келлі, як планується, буде міністром внутрішньої безпеки. Він, завдяки досвіду роботи на мексиканському кордоні, має відповідати за виконання передвиборної обіцянки Трампа щодо боротьби з нелегальною міграцією. Також на його плечі ляже боротьба з тероризмом. Келлі відомий ще й тим, що його рідний син, загинув на війні в Афганістані, підірвавшись на міні.

Майк Помпео

Ймовірний голова ЦРУ Майк Помпео. Фото: Reuters

Головою ЦРУ може стати конгресмен Майк Помпео. Він досі робив доволі жорсткі висловлювання на адресу Росії. У жовтні 2015 року на форумі у Вашингтоні, присвяченому питанням зовнішньої політики, він сказав, що заяви Росії про наміри воювати в Сирії з терористами "Ісламської держави" - фальшиві.

Справжня мета Москви - влаштувати собі плацдарм на Близькому Сході. За словами політика, Путін усіма силами "намагається змінити геополітичне майбутнє".

Головний біль для українців та мусульман

Зовсім інші погляди має радник Трампа з питань національної безпеки Майкл Флінн. Це третій відставний генерал у команді. Він вважає, що США мали б підтримати в Сирії Башара Асада, як єдину людину, яка здатна контролювати ситуацію та подолати тероризм.

У 2015 році Флінн, як він сам пізніше визнав в інтерв'ю The Washington Post, отримав гонорар за промову, яку виголосив на корпоративі пропагандистського телеканалу RT. На банкеті він сидів за одним столом з Путіним.

До речі кандидатура Флінна турбує не лише українців, але й мусульман. У серпні 2016 року він сказав у промові, що іслам - це не релігія, а політична ідеологія та порівняв його з раковою пухлиною.

До речі, на відміну від Келлі та Меттіса кандидатура Флінна не потребує затвердження в Сенаті. Тож нова робота вже у нього в кишені. Майже...

На початку грудня Трамп звільнив зі своєї команди Майкла Дж. Флінна - сина свого радника. Причиною стало те, що Флінн-молодший розповсюджував фейкові новини про головного конкурента Трампа - Хілларі Клінтон та керівника її передвиборчого штабу.

Американський голос в ООН

Ніккі Гейлі

Ймовірний представник США в ООН Ніккі Геллі. Фото: Reuters

Представляти США на міжнародній арені в ООН Трамп доручив губернатору штату Південна Кароліна Ніккі Геллі. Якщо її кандидатуру затвердить Сенат, вона замінить на посаді Саманту Пауер - добре знайому українцям емоційними атаками на представника РФ Чуркіна.

Номінація Хеллі - дуже нестандартний хід з багатьох причин. По-перше, президенти Рейган, Буш, Клінтон та Обама не озвучували прізвище посланця до інаугурації. Вочевидь, Трампу дуже важливо, хто саме буде голосом Америки в ООН. США, нагадаємо, одна з п'яти країн, які мають право вето в Радбезі.

По-друге, Геллі не має жодного досвіду роботи дипломатом. Через це неможливо спрогнозувати її поведінку - вона майже не висловлювалась досі на зовнішньополітичні теми. Чи вдасться їй сходу увійти в курс справ, домовитись із союзниками та навчитись формувати жорстку позицію - велике питання.

По-третє, Геллі критикувала Трампа під час перегонів, наприклад, за виcловлювання проти мусульман, та підтримувала його конкурентів з Республіканської партії - Марко Рубіо і Теда Круза. Голосувати за Трампа вона вирішила вже на пізньому етапі боротьби, і говорила, що все одно має певні застереження щодо його поглядів.

Антикитайський десант

Уілбур Росс

Ймовірний міністр торгівлі Уілбур Росс. Фото: Reuters

Повертаючись до призначення Наварро, слід зазначити, що це не єдиний настроєний войовничо щодо Китаю член команди Трампа. Міністром торгівлі Трамп хоче призначити інвестора-мільярдера Уілбура Росса. Reuters називає його ветераном сталевих війн з Китаєм, а газета The New York Post нагадує, що бізнесмен підтримував ідею запровадити підвищені тарифи на китайську продукцію.

Тобто це не випадковість, а послідовна політика, яка матиме наслідки. Трамп уже встиг викликати незадоволення офіційного Пекіна, коли відповів на дзвінок президента Тайваню з поздоровленнями.

Він погрожує переписати принципи взаємодії з Піднебесною. Прямого стосунку до України це не має, та економічне протистояння двох гігантів безперечно вплине на всю світову економіку. Поки що ж чекаємо інаугурації, яка відбудеться 20 січня 2017 року.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
корупція
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол України: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Президент України Володимир Зеленський
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
Більше новин