Каталонія хотіла незалежності, але втратить навіть автономію. Як загострюється іспанська криза

Дмитро Гомон
23 жовтня, 2017 понедiлок
17:08

Криза в Каталонії стає дедалі гострішою, та жодна зі сторін поки що не збирається відступати

Цього тижня Каталонію можуть позбавити автономії та перевести на ручне управління центральним урядом. У п'ятницю Сенат (верхня палата іспанського парламенту) має зібратись та розглянути це питання. Каталонський уряд заявляє, що не буде підкорятися наказам з Мадриду.

У четвер тамтешній парламент збереться, щоб виробити план подальших дій. Одним із кроків, який можна від нього чекати - остаточне проголошення незалежності.

Протистояння двох прем'єрів

Раніше голови урядів Іспанії та Каталонії утримувались від взаємних персональних атак. Але тепер Маріано Рахой та Карлес Пучдемон не соромляться переходити на особистості.

За словами іспанського прем'єра, Пучдемон цілеспрямовано спровокував кризу і йому бракує гідності, щоб дати раду в делікатній ситуації. "Цього б, напевно, ніколи не сталося, якби у керма була інша особа зі схожими ідеями", - сказав Рахой.

Вочевидь, це одна з причин, через яку уряд в Мадриді вирішив провести в Каталонії дострокові вибори. Планується усунути від влади нинішній уряд, віддати важелі управління тимчасовій адміністрації, а після виборів повернути їх новому уряду.

У Мадриді сподіваються, що переможуть або юніоністи, або менш радикальні прихильники посилення автономії. На минулих виборах противники незалежності набрали всі разом близько 40%.

Пучдемон не забарився з відповіддю та заявив, що дії іспанського прем'єра - це "найгірша атака на установи та народ Каталонії з часів диктаторського режиму Франко". Фактично він звинуватив Рахоя у фашистських замашках. За часів генералісімуса ніяких автономій не було й будь-які натяки на незалежність регіонів жорстко карались.

Спікер каталонського уряду Джорді Турулл заявив, що питання виборів не обговорюється. Натомість, сказав він, парламент у четвер може проголосити незалежність.

Як поглиблювалася криза

На референдумі, який відбувся 1 жовтня, проголосувало 43% каталонців, і 90% з них підтримали незалежність. Голосування провели, незважаючи на рішення конституційного суду, який визнав його нелегальним. Ті мешканці регіону, які хочуть залишатись з Іспанією, бойкотували референдум.

Іспанська поліція намагалась запобігти волевиявленню, блокуючи дільниці, конфіскуючи бюлетені та розганяючи людей. Від її палиць та гумових куль отримали травми 844 людини.

Відтоді в Каталонії відбулося вже кілька протестів. Спочатку місцеві жителі обурювалися жорстокими діями поліції та вимагали права на волевиявлення. Потім була демонстрація, під час якої від Мадриду вимагали діалогу. А після цього була демонстрація каталонців, які не бажають відділятися та хочуть залишитися з Іспанією.

Через дев'ять днів після референдуму Пучдемон зробив заяву, яка ще більше заплутала ситуацію. Він проголосив, що регіон отримав право проголосити незалежність. Але одразу ж додав, що тимчасово відкладає проголошення незалежності заради перемовин з Мадридом.

Читайте також: Каталонія топчеться на місці, а в Іспанії хочуть скасувати навіть її автономію. Чому незалежність відкладається

Центральний уряд почав вимагати пояснень: так проголошено незалежність, чи ні. Рахой дав час на чітку відповідь до 19 жовтня. А 16 жовтня було заарештовано за заклики до антиурядових дій лідерів двох організацій, що виступають за незалежність - Жорді Санчеса та Жорді Куішара. На демонстрації, яка відбулася у Барселоні в суботу, 21 жовтня, люди тримали листки А4 з написом: "Звільніть Жордісів!".

Пучдемон попросив у Рахоя два місяці на переговори. У відповідь іспанський прем'єр зібрав своїх міністрів аби запустити, як пишуть іспанські ЗМІ, "ядерну опцію". Так вони називають застосування 155-ї статті Конституції, яка передбачає припинення місцевого самоврядування для всіх 17 автономних іспанських провінцій. Щоб вона запрацювала, потрібне ще схвалення Сенату, який збереться в п'ятницю.

Як житиме Каталонія під керівництвом Мадрида

Вибори нового парламенту й формування нового уряду в Каталонії мають відбутися не пізніше ніж через шість місяців. Рахой сказав, що він хоче, аби вони пройшли якомога скоріше.

На цей час будуть відсторонені від керівництва президент Женералітету та прем'єр-міністр Карлес Пучдемон, віце-президент та всі міністри каталонського уряду. Їх замінить адміністрація з Мадриду. Зрозуміло, що й місцевий парламент, де більшість складають прихильники незалежності, буде розпущено.

Віце-прем'єр Іспанії Сорая Саенс де Сантамарія пояснила, що, можливо, буде призначений "міністр по Каталонії" - людина, яка буде від імені мадридського уряду керувати регіоном.

Окрім того, буде взято під контроль місцеву поліцію. В Іспанії є Guardia Civil - поліція, яка діє від імені центрального уряду. У Каталонії більшість її функцій виконує Mossos d'Esquadra. Останню позбавлять повноважень, доки не підшукають іншого керівника.

Нарешті, уряд Рахоя збирається взяти під контроль суспільне телебачення Каталонії - телеканал TV3. Воно веде мовлення виключно каталонською мовою, хоча, наприклад, у випусках новин іспанська не дублюється.

Проте, якщо у четвер парламент Каталонії відмовиться проголошувати незалежність, цілком можливий крок назад і з боку іспанського уряду, повідомила Сантамарія. За її словами, Сенат, який у п'ятницю має схвалити скасування автономії, може "адаптуватися" відповідно до подій. Втім, подібний сценарій зараз виглядає як малоймовірний.

ЄС обрав роль спостерігача

Самі каталонці говорять, що вони не дуже розуміють, чого чекати від центрального уряду. "Ми налякані та нервуємось. Коли бачиш усі ці гелікоптери, які літають над нами і не знаєш, вони збираються стріляти, чи що?" - сказав кореспондентці CNN один із учасників демонстрації 21 жовтня.

У Каталонії дії Мадриду призводять до посилення протестних настроїв. На кожен крок, який робить Мадрид, аби не допустити незалежності Каталонії, каталонці відповідають все з більшим енергією, зауважує телеканал CNN.

Не відтає й місцева преса. Газети Каталонії закликають Пучдемона діяти рішучіше. Видання La Vangardia на першу шпальту винесла ультимативний заголовок: "Президенту, постав виборчі урни".

Звісно, що каталонці навряд чи закидають нову адміністрацію коктейлями Молотова. Навіть під час референдуму місцеві лідери закликали до пасивного спротиву поліції. Проте пристрасті стають все більш гарячішими й нічого доброго подібне загострення не віщує. Банки та деякі підприємства вже переносять свою діяльність з Каталонії в більш спокійні місця.

Пучдемон продовжує закликати лідерів ЄС виступити посередниками в перемовинах з Мадридом. Але вони в конфлікт влазити не поспішають. Офіційна позиція Євросоюза була сформульована одразу після референдуму - це внутрішня справа Іспанії, яку вона сама має вирішити. Аналогічну позицію вибрала й українська влада.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
Більше новин