Чому викладачі донецького вишу-переселенця у Вінниці ходять на роботу пішки

26 листопада, 2014 середа
06:00

Місяць тому до Вінниці переїхав Донецький національний університет (ДНУ), який навчає більше 13 тис студентів. Протягом п'яти місців викладачі не отримують зарплати, а на новому місці звикають до життя в гуртожитках та в борг

Два тижні тому на будівлі вінницького ювелірного заводу "Кристал" з'явилася незвична табличка - Донецький національний університет, місто Вінниця.

Проте більшість співробітників підприємства вже навіть не звертають увагу на яскраву синю вивіску, а переїзд провідного вишу Донецька, який рік ще тому навіть не можна було уявити, сприймає, як звичайне явище. Всі чудово розуміють – іншого виходу просто не було.

На такий радикальний крок патріотично налаштована адміністрація університету вимушена була піти після того, як до неї у вересні завітали озброєні представники так званої "ДНР" і почали нав’язувати свої порядки: призначили потрібного ректора, а також переводити виш на російські стандарти. Крім того, за словами Романа Гринюка, ректора ДНУ, залишався незрозумілим статус дипломів, який мала видавати влада "ДНР" та питання фінансування учбового закладу.  

Зрештою й візит до будівлі університету так званого міністра "ДНР" Ігоря Костенко, якого супроводжувала бригада озброєних молодиків, більшість викладачів вишу досі згадує, як страшний сон.

"Вони (терористи - ред.) прийшли до нас, як додому і почали командувати, що нам робити. Мисляча людина не може з цим змиритися. Тому я жодної хвилини не сумнівалася щодо переїзду", - пригадує Тетяна Нагоряняк, виконуюча обов’язки декана історичного факультету ДНУ.

Такої ж думки дотримується і Сергій Коновалов, студент 3 курсу ДНУ, який також ані хвилини не розмірковував щодо переїзду. "Психологічно, коли  ти знаходишся в Донецьку, де щодня стріляють, засипаєш під обстрілами, то куди б ти не потрапив, тобі сподобається. Тут є майбутнє, а там ні", - з гіркою іронією, розповідає він. 

Але на переїзд зважилися далеко не всі учбові заклади, які вимушено опинилися в окупації. Так, з 39 вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей, місце прописки змінили лише 11.

Причини такої ситуації - різні. Керівництво одних вишів відверто підтримує терористів, а тому не бачить потреби переїжджати. Інші пояснюють: рішення про переведення з регіону суперечить законодавству. Ректори не впевнені, що МОН зможе забезпечити на нових місцях матеріально-технічною базою та навчально-методичною літературою. І такі побоювання - небезпідставні. 

Долю донецького вишу-переселенця назвати легкою навіть язик не повертається: викладачам та студентам п'ять місяців не виплачують зарплату та стипендію, а їх житлові умови у Вінниці без перебільшень можна назвати спартанськими. 

Рибні консерви чи 30 срібників

У просторому кабінеті Романа Гринюка, ректора ДНУ,  не по-ректорські не затишно. Серед предметів інтер’єру: старенький стіл, невеличкий шкіряний диван та ще один стіл з білими плямами та стільцями, де очевидно збирається весь колектив під час нарад. 

Проте Гринюк все ж щасливий щодо свого переїзду. За його словами, він врятував найголовніше: свій колектив та студентів, які не захотіли лягати під владу "ДНР".

При чому ініціативу зі зміною прописки, не зважаючи на спокусливі пропозиції так званої влади "ДНР", підтримала більше 80% викладачів та більше 50% студентів.  

Зрештою перебіжчики так і не побачили обіцяних золотих гір.  Викладачі-зрадники , розповідають співробітники ДНУ, вимушені вдовольнятися замість обіцяного в два рази підвищення зарплати кількома рибними консервами та 2,5 тис грн. у конверті. 

Сім кіл пекла ДНУ

Безпрецедентний переїзд донецького вишу для української системи освіти пішов геть не, як по писаному. Спочатку університету довелося ютитися у невеличких кімнатах місцевого департаменту освіти. 

Згодом вишу надали в оренду кілька кімнат, де колись працював  університет "Україна", та два поверхи ювелірного заводу "Кристал", які і досі не пристосовані для навчання. Так, у напівпорожніх кабінетах часом бракує меблів, не кажучи про великі аудиторії для лекцій, власну бібліотеку та лабораторії для проведення досліджень студентів-хіміків.

Зрештою далеко не всі викладачі та студенти через численні життєві обставини можуть фізично знаходитися у Вінниці. Тож, враховуючи всі ці технічні та організаційні проблеми, роботу вишу, не зважаючи на офіційне огололошення про початок навчального року, й досі не можна назвати повноцінною. Більшість факультетів проводять навчання дистанційно: викладачі розміщують матеріал для студентів на спеціальному сервері, хоча на деяких факультетах вже читають лекції.

Однак керівництво університету запевняє, що ці "перебої в роботі" тимчасові і починаючи з наступного семестру, в університеті будуть повноцінні живі лекції та семінари. 

Замість банкетного залу - гуртожиток

Зрештою організація навчального процесу - далеко не єдиний головний біль ДНУ.

На другому поверсі колишнього банкетного залу в одному зі спальних районів Вінниці протягом двох тижнів місцева влада організувала для співробітників університету імпровізований гуртожиток. Щоправда на першому поверсі приміщення й досі працює автомийка, яка навіть пізно ввечері через постіний шум нагадує про себе.

"А іншого вибору у мене просто нема. Якщо мене звідси виженуть, не знаю, куди йти. Я фактично живу в борг", - розвопідає  на анонімних умовах про свої реалії Марина, одна зі співробітниць ДНУ. 

Зрештою звикати до життя не у власній квартирі Донецька, а до студентських гуртожитків доводиться не лише Марині, а й більшості викладачів ДНУ, яких розселели у гуртожитках інших вишів. Поки що "захмарна" оренда житла для них у Вінниці - величезна розкіш.

По-перше, підприємливі вінничани вирішили заробити гроші на переїзді донецьких студентів та викладачів. Якщо до переселення вишу орендувати однокімнатну квартиру у 400-тисячному місті можна було за 1,4 тис грн., то зараз вартість підскочила до 3 тис грн, що можна порівняти зі столичними реаліями.

По-друге, через зміну реєстрації та бюрократичні перепони Держказначейство досі не перевело гроші на рахунок вишу, тому викладачі, які не отримують зарплату протягом п’яти місяців, просто не мають коштів на оренду житла. "Мова йде навіть про те, що деякі співробітники вимушені ходити пішки на роботу, бо у них просто нема грошей", - розповідає Гринюк.

Психологічні випробування

Але побутові проблеми просто ніщо у порівнянні з хвилюванням та постінийним страхом через близьких та рідних людей, які через різні причини досі вимушені жити в Донецьку.

"У мене там мама сама. Вона не може переїхати сюди. Перші три тижні тут на душі у мене було більш-менш спокійно, а зараз таке хвилювання охоплює, що навіть страшно стає", - зізнається Марина.

Проте, не зважаючи, на труднощі та страх перед майбутнім вона розуміє, що шляху назад нема і тішить себе тим, що рано чи пізно життя  все ж нормалізується: дадуть довгоочікувану зарплату, а на Донбасі - запанує спокій та мир.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
Більше новин