Чому Порошенко довірив Запоріжжя людині Ложкіна

21 лютого, 2015 субота
17:44

Призначивши губернатором Запорізької області менеджера і близького друга Бориса Ложкіна, президент залишив за собою повний контроль над регіоном

Президент України Петро Порошенко призначив голову Запорізької обласної державної адміністрації. Цього разу губернаторська посада дісталася Валентину Резніченку  – вихідцю з Дніпропетровщини, бізнес-партнеру голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна, з яким його пов'язують досить близькі дружні стосунки.

Окрім того, що Порошенко нарешті визначився з кандидатурою на посаду голови прифронтового регіону, він особисто прибув на Запоріжжя, аби представити громадськості нового губернатора. Слід за значити, що вперше за останні дванадцять років, перша особа держави особисто привозить керівника області: зазвичай цю важливу функцію виконував віце-прем`єр-міністр.

Епопея з призначенням голови ЗОДА тривала майже чотири місяці – ця посада залишалася вакантною після того, як колишній губернатор Валерій Баранов програв парламентські вибори і за тиждень після голосування подав у відставку.

За різними даними, на господарювання в головному кабінеті облдержадміністрації претендувала рекордна кількість людей – аж 16! Серед можливих губернаторів називали прізвища екс-керівника Запорізької області та соратника Віктора Ющенка  Євгена Червоненка, дніпропетровського бізнесмена і нардепа Андрія Павелка, керівника місцевої СБУ Олександра Шмітька та заступника голови партії УДАР Володимира Куратченка.

Проте останнім часом місцеві політичні експерти одноголосно заявляли, що найбільше шансів отримати цю посаду мав голова запорізької обласної міліції генерал Ольховський. Більш того, рівно тиждень тому запорізький депутат і помічник нардепа Степана Івахіва Денис П`ятигорець в соціальній мережі заявив про те, що Президент вже підписав Указ про призначення нового губернатора. І, судячи з коментарів бізнесменів та чиновників, новим головою регіону мав бути саме Ольховський.

Та вже через кілька днів власні джерела повідомили Eспресо.TV, що Петро Порошенко зупинив свій вибір не на генералі Ольховському, а на медійнику Валентинові Резніченку, котрий до призначення обіймав посаду генерального директора Державного підприємства "Український державний центр радіочастот". До цього – майже 20 років працював в групі "Український медіа холдінг", який свого часу належав теперішньому голові Адміністрації президента Борису Ложкіну.

Чому ж Порошенко так довго шукав кандидатуру на губернаторську посаду і зупинив вибір саме на Резніченку?

Відповідаючи на питання запорізьких журналістів стосовно того, чому в прифронтовій Запорізькій області так довго не було голови облдержадміністрації, Петро Порошенко заявив, що … довго шукали підходящу кандидатуру. Президент не уточнив, що ця кандидатура мала бути рівновіддаленою від двох олігархів, які наразі ведуть боротьбу за контроль над Запоріжжям: Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського.

"Прізвище нового губернатора продемонструє спільноті, хто саме виграв боротьбу за Запоріжжя: Ахметов чи Коломойский. Зараз в Адміністрації президента майже по десятку кандидатур з обох боків і лише від президента залежить, хто саме отримає контроль. При цьому, не виключено, що губернатором буде призначено зовсім "ліву" людину, яка не підконтрольна жодному з кланів. І тут логіка дуже проста: Петро Порошенко не віддасть регіон Ахметову, бо ми всі бачимо, яку ситуацію "батько Донбасу" допустив на Сході. З іншого боку, він не надасть карт-бланш Коломойському, бо боїться перетворити його в другого Ахметова", - кілька місяців тому запевняли Eпресо.TV місцеві політичні експерти, додаючи при цьому, що новим губернатором повинна стати виключно пропрезидентська людина, яка буде вірою і правдою служити Петру Олексійовичу.

Очевидним є й те, що президент через відданого особисто йому губернатора укріпився в Запорізькій області з метою перемоги його політичної сили на місцевих виборах.

Тут логіка дуже проста: результати парламентських виборів показали, що після місцевих виборів Київ може отримати ситуацію 2006 року, коли країною керувала "помаранчева команда", а абсолютну владу в Запорізькій області – через міські та обласну раду - отримала Партія регіонів, яка сформувала депутатську більшість і керувала на містах.

Аналогічна ситуація може трапитись і в 2015-му. Попри те, що зараз при владі демократичні сили, керівництво місцевими громадами може дістатися тому ж Опозиційному блоку. Нагадаємо, що на парламентських виборах Запорізька область віддала цій політичній силі більш ніж 22% голосів.

Слід також зазначити, що в Запоріжжі ОпоБлок підтримує той таки Ахметов, який володіє найбільшим металургійним підприємством регіону – комбінатом "Запоріжсталь". І сумніватися в тому, що місцеві сталевари та металурги не проголосують за близьку до олігарха політичну силу не доводиться.

"Петро Олексійович чудово розуміє цю ситуацію. Він розуміє, що в того ж Ахметова є свої амбіції і він буде боротися як за місцеві ради, так і за посаду міського голови. Будуть витрачатися гроші, буде застосовуватись адмінресурс, будуть підключатись правоохоронці і судді, як це було на 79-ому окрузі (кандидат від Ахметова Олександр Григорчук категорично не хотів визнавати поразку і протягом кількох місяців оскаржував результати підрахунку голосів у судах – авт.). А президенту не потрібен регіон, де депутатська більшість буде складатися з колишніх "регіоналів", а нині – представників "Опозиційного блоку". Бо цей регіон йому буде непідконтрольний", - впевнені політичні експерти.

Тож, судячи з цього, новопризначений  голова Запорізької обласної адміністрації буде займатися не лише соціально-економічними питаннями регіону, але й візьме на себе відповідальність за результати виборів. Ціль – абсолютна більшість в Запорізькій міській та обласній радах. Плюс – посада міського голови Запоріжжя.

На допомогу новопризначеному губернаторові президент відправив, як він вважає, "важку артилерію" - керівника обласного виборчого штабу Блоку Петра Порошенка Едуарда Гугніна, якого гарант нещодавно призначив заступником губернатора з гуманітарних питань. Тобто, політик Гугнін віднині буде фактично опікуватися працівниками медичної, освітньої та культурної сфер.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
15:16
Віола фон Крамон
Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний: заява депутатки Європарламенту фон Крамон
15:10
Оновлено
Голову Броварської РДА Майбоженка заарештували на 2 місяці
15:09
Boeing E-4B
США уклали контракт на суму $13 млрд на розробку наступника літака "Судного дня"
15:04
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Теракт у "Крокус Сіті Холі": в Москві заарештували 12-го підозрюваного
15:03
Оновлено
танк Abrams M-1
У ЗСУ заперечують новину Associated Press про нібито відведення танків Abrams з поля бою
15:02
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Ті, хто зайшов у цей клин, - смертники": військовослужбовець ЗСУ Варченко про просування ворога біля Очеретиного
14:36
окупант рф
Британська розвідка назвала основні причини вбивств серед російських військових
14:35
Депутатка ЄП
Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон порадила Україні включити представників опозиції до виконавчих органів влади
14:34
обстріл
На прикордонні Чернігівщини росіяни обстріляли пожежну частину
14:20
Ексклюзив
Роман Безсмертний
Треба формувати спільний бойовий кулак: Безсмертний про Глобальний саміт миру у Швейцарії
14:20
Ексклюзив
Мирослав Чех
Війна на виснаження не на користь Росії, - історик Чех
14:02
В Одесі відкрили тимчасову експозицію, створену з 33-х куль
Зроблена із 33 куль: в Одесі до Великодня відкрили експозицію італійських та місцевих митців
14:02
Віктор Орбан
Через це страждає європейський середній клас, - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей
13:57
Вокзал в Очеретиному
DeepState каже про втрату двох сіл біля Очеретиного, Генштаб не підтверджує
13:51
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
Поразка України призведе до "спеціальних військових операцій" Путіна у Центральній та Східній Європі, - голова МЗС Чехії
13:41
Ексклюзив
Чорне море, Крим
В "Інформаційному спротиві" назвали умови звільнення Криму та інших тимчасово окупованих територій
13:29
Україна Японія
Японія приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей
13:26
Україна_Словаччина
"Якщо не уряд, то ми": у Словаччині за 12 днів зібрали понад €3,8 млн на снаряди для України
13:23
Дональд Туск
Одна з російських ракет впала за 15 км від польського кордону, - Туск
13:22
Євген Нищук
"Не обов’язково тільки актори": хто у Театрі Франка отримає бронь від мобілізації
13:11
Катаріна Матернова
"Україна на правильному шляху": посолка ЄС Матернова сподівається на старт переговорів із Києвом у червні
13:08
Кількість хворих на COVID-19 росте
За тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли понад 100 тис. українців
13:05
Ексклюзив
Мирослав Чех
Історик Чех: політична гра довкола мобілізації викликає подив та відчуття безвідповідальності
12:59
новини Львова
На Вербну неділю Епіфаній проведе богослужіння у Києво-Печерській лаврі
12:51
торнадо Омаха
У США проносяться руйнівні торнадо: сотні будинків зруйновано
12:42
Обстріл психлікарні у Харкові ракетами С-300: пошкоджено комунікації, пацієнтів не розподілятимуть до інших установ
12:35
Ексклюзив
Map. Крим_2404
Експерт Коваленко: для знищення усіх С-400 та С-300 в Криму потрібно 30 ракет ATACMS, наступною ціллю стане міст
12:31
Ілюстративне фото
Росіяни атакували інфраструктурний об'єкт на Дніпропетровщині
12:26
Путін і Навальний
Розвідка США вважає, що Путін не наказував вбити Навального, - WSJ
12:08
OPINION
Олег Манчура
"Україна не має ядерної зброї, але якщо на нас нападуть — ми її застосуємо"
12:03
окупанти Маріуполь
Росіяни скасували святкування "9 травня" на ТОТ через страх перед протестами, - Нацспротив
11:53
У Києві чоловік напав із ножем на оператора АЗС
Відмовився налити бензин у бутель з під води: у Києві чоловік напав із ножем на оператора АЗС
11:23
Обстріл Вовчанська 27 квітня
Окупанти зранку атакували Вовчанськ: під завалами будинку загинув чоловік
11:18
Ексклюзив
звільнення з роботи
"Друзям все, а ворогам - закон": ексміністр соцполітики Рева про звільнення через родичів на ТОТ чи у РФ
11:18
електроенергія
У Кривому Розі й на Харківщині діють графіки відключень світла: ситуація в енергосистемі станом на 27 квітня
11:17
Прем'єр-міністр Грузії — Іраклій Кобахідзе
США попередили про зміну своєї політики щодо Грузії, якщо там схвалять закон про "іноагентів"
11:09
Завдали збитків місцевому бюджету на 8,5 млн грн: посадовці міськради Дніпра отримали підозри
11:08
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
10:47
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
10:43
лотерея
Керівників двох найбільших операторів державних лотерей в Україні підозрюють в організації нелегальних азартних ігор
Більше новин