Як українські боксери продираються до чемпіонських титулів у США

Дмитро Марценишин
22 грудня, 2015 вiвторок
10:44

У суботу В'ячеслав Шабранський у блискучому стилі переміг кубинця Юнієскі Гонсалеса та відкрив собі шлях до титульних боїв. Він став далеко не першим українським боксером, якому вдалося здобути визнання у США – раніше авторитетами за океаном стали Віктор Постол та Іван Редкач, які на батьківщині були відомі виключно вузькому колу фахівців

Сенсація від Шабранського

Минулими вихідними про себе примусив говорити ще один український боксер. В’ячеслав Шабранський, який виступає у напівважкій вазі (до 79,4 кг), переміг надзвичайно небезпечного кубинця Юнієскі Гонсалеса.

У десятираундовому бою проти суперника, який мав за плечима поєдинок проти екс-чемпіона світу канадця Жана Паскаля та, на думку фахівців, виглядав у тому протистоянні не гірше іменитого опонента, українець був надзвичайно переконливий. Свою 15-ту перемогу на професійному рингу Шабранський здобув за очками. Лише на картці одного рефері було зафіксовано нічию – 95:95, зате двоє інших суддів віддали перевагу нашому боксеру – 98:92, 97:93.

Деякі експерти стверджують, що українець вже сьогодні готовий битися на найвищому рівні та є реальним претендентом на титули у своїй ваговій категорії. Це сприймається з неабияким подивом, адже Шабранського, як слід, не знають навіть на Батьківщині, бо він з 2012 року творить свою кар’єру у США, а на любительському рівні не досягав особливих успіхів.

Відкриття Америки

Втім, за океаном наш боксер швидко зробив собі ім'я, яке дозволяє йому вже кілька років брати участь у великих боксерських шоу. Наприклад, у листопаді 2014 року Шабранський вийшов на ринг на "розігріві" у справжніх "зірок" своєї ваги – росіянина Сергія Ковальова та легендарного американця Бернарда Хопкінса, нокаутувавши свого опонента пуерториканця Еміля Гонсалеса у другому раунді.

А у січні цього року українець боксував в андеркарті бою за титул чемпіона світу у надважкій вазі за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC) між канадцем Бермейном Стіверном та американцем Деонтеєм Уайлдером.

Шабранський володіє чудовими антропометричними даними. Він має зріст 192 см та розмах рук 191 см, що дає йому перевагу над більшістю опонентів не лише у напівважкій категорії. Так, у згадуваному січневому поєдинку він теж показав себе з найкращого боку та переміг технічним нокаутом міцного американця Гаррета Вільямса, який мав досвід виступів навіть у надважкій ваговій категорії.

Стосовно загальної уваги телевізійників та експертів боксу не став виключенням і суботній бій українця, який бився у рамках великого шоу у каліфорнійському місті Верона на розігріві у тимчасового чемпіона світу у надважкій вазі за версією Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) кубинця Луїса Ортіса та американця Брайанта Дженнінгса, який цієї весни зміг створити суттєві проблеми Володимиру Кличку. Все це свідчить про неабиякий авторитет В’ячеслава Шабранського, на якого вже йдуть вимогливі американські глядачі.

Перші ластівки

Цікаво, що Шабранський став далеко не першим українським боксером без вражаючого аматорського "бекграунду", який гучно заявив про себе у США. Ще більших висот вдалося досягнути Віктору Постолу, який у жовтні став чемпіоном світу у суперлегкій вазі (63,5 кг) за версію WBC, нокаутувавши у поєдинку за вакантний титул чемпіона світу аргентинця Лукаса Матіссе.

Вражаючий шлях у "Мецці боксу" здолав й інший українець – Іван Редкач, який боксує у легкій вазі (до 61,25 кг). У червні він отримав право змагатися за титул офіційного претендента на чемпіонський титул WBC з чорногорцем Деяном Златічанином, але, на жаль, поступився нокаутом у четвертому раунді, зазнавши першої поразки у професійній кар’єрі. Втім українець вже встиг успішно повернутися на ринг та достроково переміг у жовтні мексиканця Еріка Мартінеса.

Дещо відрізняється спортивна доля в інших українських боксерів, які зараз виступають у США. Середньоваговик (до 72,6 кг) Євген Хитров та Олександр Гвоздик, який, як і Шабранський, виступає у напівважкій вазі, брали медалі любительських чемпіонатів світу та Олімпійських ігор. Ще один представник середньої ваги Сергій Дерев'янченко зробив собі ім'я у напівпрофесійній Всесвітній серії боксу, де він виступав за казахстанський клуб "Астана Арланс".

Підводні камені

Ще один медаліст Олімпіади – важковаговик В’ячеслав Глазков - здобув право на поєдинок за вакантний титул чемпіона світу за версією Міжнародної боксерської федерації (IBF) після того, як від зустрічі з ним відмовився британець Тайсон Ф'юрі, який надав перевагу реваншу з Володимиром Кличком. Але Україна незабаром може втратити цього боксера з Луганська, оскільки він після тривалої співпраці з російськими промоутерами оголосив про намір прийняти громадянство Росії.

За особливим сценарієм складається професійна кар'єра у США дворазового олімпійського чемпіона Василя Ломаченка, який став чемпіоном світу у напівлегкій вазі (до 57,2 кг) серед профі уже в своєму третьому бою на професійному рингу. Українцеві, якого вважають одним з найталановитіших боксерів сучасності, не знадобилося нікому нічого доводити і його одразу вивели на чемпіонські бої.

Але й у "СуперВасі" виникли на американському поприщі певні проблеми – він зіткнувся з підкилимними промоутерськими війнами та небажанням провідних боксерів його ваги боксувати з ним, через що два минулі поєдинки українець був вимушений провести проти суперників, які неспівставні з ним за класом – пуерторіканцем Гамальєром Родрігесом та мексиканцем Ромуло Коасічею.

Інший шлях

Ще один представник "золотого" покоління українського боксу – Олександр Усик – вибрав інший шлях та уклав контракт з компанією братів Кличків K2 Promotions, яка більшість боїв важковаговика організувала в Україні, де боксер набув надзвичайної популярності. Хоча Усик й стрімко злетів на перше місце у рейтингу Всесвітньої боксерської організації (WBO), а наступного року має провести чемпіонський бій, критики дорікають йому низьким рівнем конкурентівВ українців, які піднімаються до титулів з самих низів на американському рівні, він набагато вищий.

Приклад В'ячеслава Шабранського, Віктора Постола та Івана Редкача доводить, що США країна великих можливостей для боксерів, у яких в Україні, швидше за все, не було б шансів стати успішними.

Але добитися визнання у США, укласти там контракти з впливовими телекомпаніями та здобути прихильність тамтешніх прискіпливих глядачів – дорогого варте. Згадайте хоча б Володимира Кличка, який попри понад десятирічне домінування у надважкій вазі так і не зміг підкорити американських фанів.

Відео: Youtube

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:49
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
речник Держдепу США Метью Міллер
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
Більше новин