Найбільш огидні дебати. Що наговорили один одному Клінтон і Трамп

Дмитро Гомон
10 жовтня, 2016 понедiлок
09:40

Другі дебати між Трампом і Клінтон були мало не найбільш огидними за всю історію перегонів, сповнені погроз і особистих звинувачень

Рівно місяць залишився до голосування на виборах президента США. І вже вдруге кандидати на крісло в Овальному кабінеті Білого Дому Дональд Трамп і Хілларі Клінтон стикнулись у словесному двобої. І цього разу, як зауважила оглядачка телеканалу NBC, мільярдер прийшов більш підготовленим, аніж його опонентка.

Клінтон мала захищатися, але Трамп під час дебатів встиг наговорити багато речей, які насправді не відповідають дійсності. Наприклад, знову наполягав, що він був проти війни в Іраку.

У штабах демократів і республіканців, звісно, стверджують, що саме їхній кандидат переміг. Дебати відбувалися в залі Університету Вашингтона що в Сент-Луїсі. Модерували їх журналістка телеканалу ABC Марта Раддатц та ведучий телеканалу CNN Андерсон Купер.

Тема жіночих геніталій

У день проведення дебатів Трамп провів прес-конференцію разом із жінками, які раніше звинувачували екс-президента Білла Клінтона в сексуальному насильстві або зґвалтуванні. Дві з них потім з'явились у глядацькій аудиторії на дебатах.

"Ці чотири дуже сміливі жінки попросили бути присутніми тут і це була честь допомогти їм", - сказав Трамп. Загалом було четверо жінок (без Моніки Левінські), які говорили про те, якого горя зазнали від Білла Клінтона та його дружини.

Дональд Трамп жінки Білл Клінтон

Фото з прес-конференції Трампа і "жінок Білла Клінтона". Фото: Reuters

Відео з прес-конференції Трамп запостив у Facebook за 90 хвилин до початку дебатів. Вона стала його реакцією на оприлюднені у п'ятницю, 7 жовтня, плівки з його грубою розмовою щодо жінок.

Мова йде про записану в автобусі 11 років тому розмову Трампа з колишнім ведучим розважальної телепрограми Access Hollywood Біллі Бушем. Трамп коментує груди жінки, яка його не бачить, говорить, що міг би поцілувати та схопити за зад жінку без її згоди, бо він зірка, а ще про те, що міг би переспати з одруженою панянкою.

Трамп записав відеозвернення з вибаченнями за цю розмову. Та паралельно не пропустив нагоди розповісти, до якого жахливого стану довела країну Клінтон.

Скандал з плівкою мав неприємні для Трампа наслідки. Багато республіканців відмовились підтримувати його або ж закликали відмовитись від участі в перегонах, відзначає телеканал Fox news.

Під час дебатів Трампу пригадали його давню розмову про жіночі груди та геніталії. Він сказав, що дуже сконфужений і ненавидить це, та додав, що "ніхто не має більшої поваги до жінок, ніж я".

А потім перейшов до звинувачень на адресу Біла Клінтона. "А от подивіться на Біла Клінтона (той був присутнім у залі. - Авт.). У мене були слова, а в нього були дії. В історії американської політики не було нікого, хто чинив би стільки насилля над жінками. Хілларі Клінтон атакувала тих самих жінок, і атакувала їх злобно", - сказав Трамп.

У відповідь Клінтон процитувала Мішель Обаму: коли опоненти опускаються низько, вона та її чоловік піднімаються вгору. Також вона сказала про Трампа, що він ніколи не вибачається. І перерахувала тих жінок, яких він образив до і під час передвиборчої кампанії.

Трамп погрожує, що Клінтон сяде в тюрму

Під час дебатів Трамп намагався бути дуже різким і неодноразово робив особисті нападки на Клінтон. Зокрема, він пообіцяв колишньому держсекретарю, що коли стане президентом, проінструктує свого генерального прокурора провести розслідування "вашої ситуації", бо "ніколи не було так багато брехні і ненормальних ситуацій".

Дуже добре, що такі як Трамп не уповноважені законом, відповіла Клінтон, на що той негайно зреагував: "Тому що ви були б у тюрмі".

Хілларі Клінтон Дональд Трамп дебати

Фото: Reuters

Трамп знову використав проти Клінтон тему її електронної поштової скриньки, якою вона користувалася на посаді держсекретаря. Вона була приватна, а не добре захищена службова, і Клінтон могла цим поставити під загрозу державні секрети, якщо її пошту "зламають" хакери.

Зокрема, Трамп закликав Клінтон оприлюднити стерті нею "33 тисяч імейлів". Він також нагадав про загибель посла США Крістофера Стівенса у лівійському місті Бенгазі. За словами Трампа, Клінтон нібито-то встає рано і перевіряє пошту, але не помітила шість прохань посла про допомогу.

Російські хакери

Клінтон під час дебатів заявила, що російські хакери намагаються вплинути на результат виборів у США. "Зрозуміло, що вони роблять це на користь Дональда Трампа. Я не знаю, чому: можливо, тому що Трамп нахваляє Путіна, може, тому, що він мав бізнес у Москві", - сказала вона.

Хілларі Клінтон Дональд Трамп дебати

Клінтон під час дебатів. Фото: Reuters

Також Клінтон відзначила, що інформацію, здобуту хакерами, викладає у загальний доступ сайт Wikileaks, тож він вочевидь пов'язаний з Росією. "Але ми навіть не знаємо, чи відповідає вона дійсності", - сказала Клінтон.

Мова йде про зламаний сервер Демократичної партії напередодні її з'їзду та подальших хакерських атаках на штаб Клінтон.

Трамп відповів у тому дусі, що причетність Росії ще треба довести. А от Клінтон... І далі знову почав говорити про її поштову скриньку.

Компліменти Путіну й Асаду

Обох кандидатів запитали, що б вони зробили стосовно гуманітарної кризи в Алеппо - сирійському місті, яке спільно бомбардують російські літаки та сили президента Башара Асада.

Клінтон обіцяла, що військові злочини Росії в Сирії у випадку її перемоги будуть розслідуватись. Разом із тим, за її словами, вона готова сідати за стіл переговорів з РФ там, де це важливо. "І я це робила, коли була держсекретарем. Так ми підготували угоду по Ірану, запровадили санкції проти Ірана", - сказала Клінтон.

Трамп розкритикував угоду по Ірану. За його словами, вона зробила Тегеран сильнішим, країна отримала доступ до готівки, якої "вистачить, щоб наповнити цю кімнату".

Також Трамп звинуватив адміністрацію Обами у діях, які призвели до того, що тепер Росія, Асад та Іран діють спільно. А також у тому, що вони не проводять таємних операцій проти терористів в Іраку, зокрема, в захопленому терористами "Ісламської держави" місті Мосул.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що його підтримують генерали й адмірали, і вони дивуються тому, як поводяться США щодо "Ісламської держави" (він використав іншу назву угруповання - ІДІЛ). "Генерал Джордж Паттон, генерал Дуглас МакАртур крутяться в своїх могилах", - сказав Трамп.

Паттон командував Третьою армією США під час Другої світової, зокрема, під час висадки союзників у Нормандії. МакАртур командував дивізією під час Першої світової війни, командував більшою частиною союзних військ на Тихоокеанському театрі воєнних дій під час Другої світової війни і всіма збройними силами США під час війни в Кореї.


Трамп також фактично похвалив Росію та її президента Путіна (вже вкотре). За його словами, зараз треба хвилюватись не за Алеппо, а з приводу терористів "Ісламської держави".


"Мені не подобається Асад взагалі, але Асад вбиває ІДІЛ. Росія вбиває ІДІЛ. Іран вбиває ІДІЛ", - резюмував він свою думку.

Україна на тлі перегонів

Під час дебатів Трампа і Клінтон не згадувалася війна в Україні. Проте про неї не раз говорили під час дебатів віце-президентів, які відбулись 4 жовтня. Тоді у битві слів зійшлись віце-президент від Клінтон, сенатор від штату Вірджинія Тім Кейн та віце-президент від Трампа, губернатор Індіани Майк Пенс.


Американська система виборів побудована так, що кандидат у президенти одразу номінує людину, яка обирається віце-президентом у випадку його перемоги. Трамп номінував Майка Пенса, а Клінтон - Тіма Кейна.


Сенатор Кейн згадав про таємні зв'язки члена передвиборчого штабу Трампа з Росією, припустив, що у самого Трампа може бути великий діловий інтерес до Росії. За його словами, "американці повинні відчувати тривогу з приводу того, чиї інтереси захищатиме Трамп - інтереси Америки або свої власні".

Майк Пенс Тім Кейн дебати

Губернатор Майк Пенс та сенатор Тім Кейн під час дебатів. Фото: Reuters

Пенс назвав Путіна "маленьким агресивним лідером". Він будував свою риторику на тому, що саме після проведеного держсекретарем Клінтон та президентом Обамою "перезавантаження" стосунків США і Росії Путін окупував Крим. Він переконував, що у випадку перемоги Трампа Росія відчує на собі всю силу Америки.

Майк Пенс дебати

Губернатор Майк Пенс під час дебатів. Фото: Reuters

Взагалі, з дебатів віце-президентів випливає, що обидва кандидати у випадку перемоги будуть допомагати Україні подолати російську агресію та проводитимуть дуже жорстку лінію щодо Путіна.

Спростував власну "праву руку"

А от із єдністю думок в Трампа та призначеного ним же кандидата у віце-президенти є проблеми. Під час дебатів Трамп заявив, що не погоджується зі словами Майка Пенса щодо Сирії.

Один із модераторів, журналістка Марта Радатц запитала, що Трамп зробить стосовно "Сирії та гуманітарної кризи в Алеппо". Вона нагадала слова Пенса про те, що "провокації треба перестріти американською силою, і якщо Росія продовжує бути залученою разом із сирійськими силами, Сполучені Штати Америки мають бути готовими використати військову силу та вдарити по військових цілях режиму Асада".

"Він та я ще не говорили, і я не погоджуюсь", - відповів Трамп. "Сирія більше не Сирія? - продовжив він. - Я вірю, що ми маємо переслідувати ІДІЛ. Ми маємо хвилюватись через ІДІЛ до того, як ми зможемо бути залучені набагато більше".

Хілларі Клінтон Дональд Трамп дебати

Це дуже груба помилка з боку Трампа, адже він засвідчив, що в його команді відсутня єдність думок та спільна стратегія щодо найважливіших питань американської політики. І це може значно підірвати його можливості стати президентом. І в той час як Пенс намагається змазати різкі та неграмотні заяви Трампа, мільярдер продовжує власну лінію поведінки.

Неймовірні діти Трампа

Останнє питання на дебатах лунало як узгоджене заздалегідь - воно дуже гарно лягло на збурену взаємними звинуваченнями аудиторію. Чоловік запитав, чи є щось таке, що обидва кандидати поважають один в одному.

Першою відповідала Хілларі Клінтон. Вона сказала, що це діти Трампа, бо вони неймовірні.

Трамп відповів, що пишається своїми дітьми та вважає слова екс-держсекретаря за комплімент. За його словами, він поважає свого опонента за те, що "вона не здається і не тікає".

Треті фінальні дебати між Трампом та Клінтон відбудуться за десять днів - 19 жовтня у Лас-Вегасі, в Університеті штату Невада.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:54
Ту-22М3
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
Більше новин