Трамп та неонацисти. Як прихильники президента влаштували теракт у Вірджинії

Дмитро Гомон
14 серпня, 2017 понедiлок
16:13

Неонацисти, які влаштували теракт у Вірджинії, дуже прихильно ставляться до Трампа. Президент не раз публічно висловлював захоплення правими ідеями

На вихідних невеличке американське містечко Шарлотсвілл, що у штаті Вірджинія, перетворилось на об'єкт уваги всього світу. Там відбулася масова акція білих шовіністів під назвою "Об'єднаємо правих", учасниками якої стали нинішні та колишні учасники Ку-клукс-клану, альтернативні праві, неонацисти та інші подібні групи. Він супроводжувався масовими бійками з учасниками контрпротесту і терактом проти них.

Один із учасників "білого маршу" врізався на своєму автомобілі в натовп протестувальників, які йшли широкою алеєю. Він убив 32-річну жінку та поранив ще 19 людей, з яких п'ятеро у критичному стані.

Факели та бійки

Фото: Reuters

Протести білих шовіністів почалися вночі у п'ятницю, 11 серпня. Кілька сотень чоловік промарширували з факелами до площі біля головної будівлі Університету Вірджинії. Там вони побилися зі студентами, які тримали транспарант "Студенти Університету Вірджинії проти білих шовіністів".

"Вони відкрито вигукували нацистські гасла, не маскуючись, вони не боялись, що їх фотографують, пишались тим, що їх бачать", - описала акцію журналістка газети The New Yorker Джіа Толентіно.

Головний "білий прайд" відбувся у суботу, 12 серпня. У місцевому парку, де розташована статуя генерала-конфедерата Роберта Лі, зранку зібралося кілька сотень учасників маршу. У них була власна служба безпеки - озброєні автоматичними гвинтівками чоловіки у військовій екіпіровці.

Фото: Reuters

Спочатку все було спокійно, до парку прийшло 20 служителів афро-американської церкви на знак протесту проти білих шовіністів, пригадує репортер газети The New York Times Хауес Спенсер.

"Та потім розпочались вуличні бійки. Протестувальники почали порскати один в одного балончиками, кидати пляшки з водою та повітряні кульки, наповнені сечею - деякі з яких вдаряли репортерів - та бити одне одного флагштоками, палицями та саморобною зброєю", - пише журналіст.

Протестувальники атакують збитого на землю учасника акції расистів. Фото: Reuters

Згодом стався і жахливий тракт з автомобілем. Винуватця невдовзі затримали, ним виявився 20-річний Джеймс Алекс Філдс з Огайо. Його колишній викладач Дерек Ваймер розповів, що хлопець дуже сильно цікавився нацизмом та восхваляв Адольфа Гітлера.

Губернатор Вірджинії ввів надзвичайний стан і скоро поліція розігнала "білий прайд". Його учасники тепер звинувачують правохоронців та владу міста в провокації насильства: мовляв вони не розділили заздалегідь дві вороже налаштованих одна проти одної групи протестувальників.

Звідки родом американський "білий прайд"

Питання расових конфліктів для Сполучених Штатів дуже болюче. Ще якихось 50 років тому сегрегація була звичайною річчю: були окремі вбиральні для чорних та білих, для афроамериканців були окремі місця в громадському транспорті, їх відмовлялися обслуговувати в кав'ярнях і т.п.

Сьогодні ситуація кардинально відрізняєтся. Натомість, з'явилися діячі, які публічно говорять про утиски білого населення.

Марш у Шарлотсвіллі був далеко не першою і не останньою демонстрацією расистів і білих шовіністів. Так, у неділю "білий прайд" відбувся у Сіеттлі.

Групи, які беруть участь в демонстраціях різноманітні. Це і рештки Ку-клукс-клану, і люди, які називають себе хранителями спадку конфедератів та "американської історії", альтернативні праві.

На їхніх акціях часто можна побачити прапор конфедератів. Він символізує прихильність до конфедератів, представників рабовласницьких південних штатів, які вели громадянську війну з північними штатами.

Прапор так званої "Новоросії", до речі, дуже підозріло нагадує стяг конфедератів, не вистачає лише зірочок на синьому діагональному хресті.

Учасники акції расистів. Фото: Reuters

Зустрічаються серед них і відверті нацисти, як от виконавець теракту Філдс, і ті, хто намагається публічно зберігати маску прибічника рівноправ'я. Усі вони схожі тим, що люблять поговорити про всесвітню масонсько-єврейську змову, засилля марксизму в коледжах, таємні плани уряду США перетворити всіх чоловіків на геїв і подібну маячню.

Ці групи дуже прихильно ставляться до Трампа, який не раз публічно висловлював захоплення представниками альтернативних правих та їхніми ідеями.

Один із них на ім'я Стів Беннон став головним політичним стратегом Білого Дому.

Звісно, сам Дональд Трамп не расист. На його улюбленому телеканалі Fox news дуже часто на його підтримку висловлюється дует афроамериканок, які мають творчі псевдоніми Діамант та Шовк. Але симпатії білих шовіністів до Трампа можуть погано скінчитись.

Критика Трампа

Після подій у Шарлотсвіллі на Трампа звалилася купа критики за те, що він належним чином не засудив "білих шовіністів".

"Ми засуджуємо в найсильніших можливих висловах цю кричущу демонстрацію ненависті, фанатизму та насилля з багатьох сторін - багатьох сторін", - сказав президент США у своїй заяві в суботу. Він додав, що це триває дуже давно, а не з часів Трампа чи Обами.

Його згадка про "багато сторін" стала джерелом обурення, і не лише з боку критичних до президента медіа, але й лояльних сенаторів-республіканців.

Власне, вийшло так, що Трамп не лише не засудив прямо "білих шовіністів", а фактично поставив знак рівності між ними та демонстрантами, які виступали з гаслами проти расизму. Можливо, тому, що останні тримали транспаранти, на яких було написано: "режим Трампа і Пенса має піти".

Трампа, як пише Politico, розкритикували консерватори, які ніколи раніше не були помічені в негативному ставленні до його адміністрації. Це, наприклад, сенатори Оррін Гетч (штат Юта) та Корі Гарднер (штат Колорадо).

Серед учасників "білого прайду" були помічені люди з символікою та гаслами Трампа. Також ЗМІ активно крутили слова відомого расиста і колишнього учасника Ку-клукс-клану Девіда Дюка:

"Це (марш білих шовіністів. - Прим. Авт.) представляє поворотну точку. Ми народ цієї країни і ми збираємося повернути собі свою країну. Ми виконуємо обіцянки Дональда Трампа. Саме тому ми голосували за Дональда Трампа, бо він говорить, що ми збираємося взяти свою країну назад".

Учасник маршу білих шовіністів дає інтерв'ю в капелюсі з гаслом передвиборчої кампанії Трампа. Фото: Reuters

Звісно, сам Трамп не може нести відповідальність за те, що окремі фанатики по-своєму зрозуміли його гасла. Але не засудивши прямо учасників "білого прайду" він підставив себе під удар.

Пом'якшити його намагається оточення президента, яке атакували журналісти, вимагаючи пояснень. Представник Білого Дому, який відмовився назвати себе, заявив групі журналістів, що Трамп, звісно, засуджує білих шовіністів та інших екстремістів, які стоять за вбивством у Вірджинії.

Так само безапеляційно та недвозначно засудили білих шовіністів, Ку-клукс-клан та неонацистів радник президента з питань нацбезпеки Герберт Макмастер та віце-президент Майк Пенс. Останній також звинуватив медіа в тому, що вони більшу увагу приділяють словам президента та його критиці, аніж засудженню тих, хто вчинив насильство у Вірджинії.

Як зазначає Politico, критика з боку сенаторів-республіканців не означає, що вони готові виступити проти Трампа. Але якщо його рейтинг впаде до 20-відсоткової позначки, вони від нього відвернуться. Тим більше, що вже почали ходити чутки, нібито на другий строк у 2020 році замість Трампа в президенти збирається йти Майк Пенс.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
Більше новин