Онлайн-шпигуни. Як за вами стежать Facebook, Google та Microsoft

Анастасія Пашинська
28 серпня, 2017 понедiлок
11:00

Ми всі боїмося бути зламаними хакерами, але велика загроза конфіденційності в інтернеті - це сайти і додатки, з якими ми співпрацюємо щодня. Як за нами стежать Facebook, WhatsApp, Microsoft, Google

Facebook стежить за третиною населення Землі

Чим більше часу Facebook тримає користувачів на сайті, тим більше даних він може зібрати на кожного з нас. Ці дані збираються для рекламодавців, які поповнюють бюджет Facebook. Щоб збільшити шанси на взаємодію користувача з рекламою, Facebook сортує своїх користувачів за різними групами.

І якщо ви ніколи не замислювалися, чому в стрічці Facebook ви бачите саме цю рекламу, а ваш знайомий бачить іншу - вся справа в таргетуванні. Наприклад, у вашої мами в Харкові скоро День народження, тоді у вас у стрічці з'являється реклама харківських флористів та доставки квітів.

Як вас бачить Facebook можна дізнатися тут, у розділі "ваші категорії". Ви також можете видалити свої категорії, але від цього Facebook не перестане показувати рекламу або збирати про вас інформацію. Це призведе до того, що реклама в стрічці стане випадковою.

Це лише частина інформації, яку Facebook "знайшов" на вас і не посоромився поділитися. Подібне сортування з'являється за рахунок уподобаних вам сторінок, статусу, ваших друзів, місця розташування, кар'єри і навіть того, як ви взаємодієте з іншими обліковими записами або оголошеннями за межами Facebook.

Якщо ви авторизовані в Facebook, то соціальна мережа здатна відстежувати сайти, які ви відвідуєте. Навіть коли ви виходите з системи, Facebook знає багато з вашого браузера. Він отримує інформацію кожен раз, коли ви завантажуєте сторінку з кнопкою «Like» (Подобається) або «Share» (Поділитися).

Washington Post опублікував 98 видів персональних даних, які збирає Facebook. Серед них усі дані: від віку, до кількості кредитних карт, якими користується людина.

Також Facebook співпрацює з правоохоронними органами. І за запитом може надати все: від IP адреси до особистих повідомлень користувача.

Секретні агенти Facebook

Також Facebook знає, що мільйони людей роблять на своїх телефонах, навіть якщо вони не використовують соціальну мережу, стверджує Wall Street Journal.

Усе завдяки сторонньому додатку Onavo Protect, який компанія Facebook придбала ще 2013 року. "Подбайте про те, як ви використовуєте мобільні дані і захистіть свою особисту інформацію", - йдеться в описі програми на Google Play і Apple Store.

Додаток повідомляє, якщо сторонні додатки збирають інформацію на вашому пристрої, блокує їх, а також захищає інтернет-з'єднання за допомогою VPN.

І, як виявилося, всю зібрану інформацію відсилає своїй материнській компанії - Facebook Inc. Звісно про цю функцію в описі замовчується. Onavo Protect збирало дані про відвідувані сайти, встановлені програми, інформацію про кількість часу, який проводить користувач на різних ресурсах. Таким чином Facebook дізнавався про звички користувача і поліпшував свій продукт.

Facebook придбав Onavo Protect саме перед покупкою популярного месенджера What'sApp. Тоді сервіс показав, що месенджер встановлено на 99% пристроїв у Іспанії. Можливо саме цих даних було досить, щоб придбати месенджер за $19 мільярдів.

Додаток Onavo Protect було встановлено понад 24 мільйонів разів як на систему Android, так і на iOS.

Крім цього, Facebook належить Instagram, WhatsApp і ще 7 компаній, тому додаткові дані підтягуються з цих додатків.

Чи чує нас Facebook

Минулого року професор Університету Південної Флориди Келлі Бренсон припустила, що соціальна мережа підслуховує своїх користувачів через мікрофон пристрою. Вона зробила цей висновок виходячи з активності свого мікрофона під час користування програмою.

Щоб протестувати свою теорію, Бренсон кілька разів говорила про теми, які жодного разу не шукала або не обговорювала на своєму смартфоні. І в рекламі Facebook відразу з'явилися елементи, які обговорювала Бренсон неподалік від смартфона.

Однак представники Facebook спростували ці чутки. Вони також зазначили, що використовують мікрофон тільки якщо користувач дозволив його використання. Мікрофон потрібен для функції "розпізнавання" в Facebook.

Наприклад, коли ви пишете статус у соціальній мережі, вона "прислухається" до оточуючих звуків, і може визначити яке шоу ви дивитеся, або яка пісня зараз грає. Усе це можна додати в статус.

Як заблокувати. Однак, якщо ви параноїк, і не хочете, щоб Facebook слухав усе, що ви говорите в будь-який час, ви можете відключити доступ програми до вашого мікрофона. В iOS перейдіть на панель «Налаштування», знайдіть «Facebook» і зніміть опцію «мікрофон».

На Android перейдіть у розділ «Політика конфіденційності» в розділі «Налаштування», знайдіть розділ мікрофона під панеллю дозволів, і вимкніть доступ до Facebook.

WhatsApp

Месенджер і так належить компанії Facebook, яка вже є гігантською базою даних на кожного користувача. Ми відправляємо 10 мільярдів повідомлень Facebook на день, натискаємо кнопку «Подобається» 4,5 мільярда раз і завантажуємо 350 мільйонів нових фотографій кожного дня. На Facebook розміщено 17 мільярдів геолокацій і близько 250 мільярдів фотографій.

Уся ця інформація означає, що Facebook знає, як ми виглядаємо, хто наші друзі, якими є наші погляди на більшість речей, коли наш день народження, незалежно від того, знаходимося ми в стосунках чи ні, де ми знаходимося, що нам подобається і не подобається і багато іншого. Це дуже багато інформації в руках однієї комерційної компанії.

Навіщо ж Facebook ще один сервіс, такий як WhatsApp? WhatsApp дійсно не вписується в бізнес-модель Facebook, тому що на ньому немає і не буде реклами. І якщо раніше, щоб користуватися WhatsApp необхідна була платна підписка, то зараз її повністю скасували. Як тоді Facebook отримає дохід від своїх витрачених на месенджер $19 мільярдів?

Офіційної відповіді на це питання немає, однак WhatsApp також збирає інформацію: телефонну книгу, фотографії, відео. На липень 2017 року у WhatsApp 1,7 мільярда користувачів, а за день відсилається близько 42 мільярдів повідомлень.

Компанія WhatsApp отримує доступ до вашого номера телефону, адресної і телефонної книги, динаміка, дані про запущені додатки на тому ж пристрої, визначає кому і коли ви телефонуєте (або коли телефонують вам), точну геолокацію.

Також WhatsApp має дозвіл на запис аудіо через мікрофон без повідомлення користувача про це. Теж саме стосується запису відео та фото - додаток може все це робити в будь-який час, без вашої згоди або повідомлення. А ще додаток отримує інформацію про всі облікові записи (Google, Facebook та інші) на пристрої. Також додаток може відправляти і читати ваші смс-повідомлення.

І ця інформація не якась там таємниця, ви самі приймаєте угоду користувача. Усе це ви можете прочитати в налаштуваннях вашого смартфона, в розділі програми.

Як заблокувати. Однак можна заблокувати доступ додатки до мікрофона і камері. Робиться це так само як і в Facebook. В iOS перейдіть на панель «Налаштування», знайдіть WhatsApp і відключіть доступ до мікрофона і камери.

На Android перейдіть у розділ «Політика конфіденційності» в розділі «Налаштування», знайдіть розділ мікрофона під панеллю дозволів, і вимкніть доступ до WhatsApp. Або зайдіть в "настройки", виберіть "додатки", знайдіть там WhatsApp і відключіть мікрофон та камеру.

Що знає Google

Практично те ж саме, що і Facebook. Тут вони змагаються в кількості зібраної інформації, хоча використовують схожі методи.

Коли ви використовуєте Google, ви йдете на угоду. Можете безкоштовно користуватися такими сервісами, як Gmail, Google-диск, пошуковик, YouTube і Карти Google в обмін на надання інформації про себе.

Всього у компанії Google близько 70 продуктів (включаючи систему Android), кожен з яких збирає про вас інформацію. Google навіть докладно пише про те, яку інформацію компанія отримує.

Google використовує безліч методів, щоб дізнатися про вас. Що саме знає про вас Google можна подивитися тут. Також компанія відстежує будь-яку взаємодію з системою: подорожі, веб-пошук, локації, номери телефонів і навіть записує голосовий пошук. Свою активність ви можете подивитися тут.

Однак і тут є можливість очистити цей журнал та інформацію про себе. Але як і з Facebook, це не означає, що система перестане збирати про вас інформацію або показувати рекламу.

Windows - король серед шпигунів

Від моменту запуску Windows 10 Microsoft звинувачують в тому, що нова система дозволяє Microsoft контролювати все, що ви робите. Навіть якщо ви просто натискаєте клавіші на клавіатурі.

Виконавчий віце-президент Microsoft Террі Майерсон пояснив, що, хоча компанія і збирає інформацію, користувачі самі можуть вибирати, якими даними хочуть поділитися з корпорацією. Але за замовчуванням система збирає всі дані.

Крім того, що компанія Microsoft збирає дані про ваш пристрій, щоб поліпшити роботу системи, вона збирає будь-яку інформацію, яку ви вводите на пристрої з Windows 10.

Однак віце-президент запевнив, що ці дані не використовують для ідентифікації користувачів, а також що їх зашифровано на серверах Microsoft.

"Зверніть увагу, що з новими функціями, такими як Cortana (голосовий помічник WIndows - ред.) Для яких потрібно більше особистої інформації, вас запитують, чи хочете ви включити їх і отримали додаткові параметри налаштування конфіденційності", - написав Майерсон у повідомленні в блозі.

Майерсон також пояснив, що Windows 10 не виконує сканування ваших файлів та електронних листів, щоб краще зорієнтувати рекламу під вас.

Щоб заборонити Windows стежити за вами, при установці системи ніколи не вибирайте "швидку" установку. Прочитайте всі положення і приберіть галочки там, де система дозволяє собі відсилати ваші персональні дані.

Усі у змові

Ще наприкінці 2015 року дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT), Гарварда і університетів Карнегі-Меллона вивчили найпопулярніші 110 додатків, доступних у Google Play і Apple App Store. Як з'ясувалося, більшість додатків ділиться конфіденціальною інформацією про користувача, не попереджаючи його про це.

У своєму дослідженні "Хто що про мене знає?" Вони виявили, що 73% програм на Android розкривали поштові адреси та імена своїх користувачів. А 47% додатків для iOS відсилали третім особам геолокацію користувачів.

Куди ж відсилалися ці дані? Велика частина інформації, а саме 36% (40 додатків зі 110) відсилалася за адресою Google.com, ще 18% інформації йшло на Googleapis.com. Сайт Apple.com отримував інформацію від 17% досліджуваних програм, а соціальна мережа Facebook.com - від 14% додатків.

Дослідження також показало, що 93% тестованих додатків Android підключені до загадкового домену safemovedm.com. Найцікавіше, що дані на цей домен передаються у фоновому режимі, навіть коли немає запущених додатків. Компанія Google (як власник системи Android) не прокоментувала призначення домену.

Також було проаналізовано 30 медичних та фітнес-додатків. З них 3 додатки відсилали інформацію третім особам. Наприклад, популярний додаток Android Health Drugs.com, який працює як медичний довідник, надсилав інформацію за пошуковими запитами 5 різним доменам. Тож якщо людина шукала інформацію про "герпес" про це тут же дізнавався один з сервісів Google і велика компанія цифрової реклами DoubleClick.

Рекордсменом з розсилки особистої інформації в Android виявився додаток "Text Free", за допомогою якого користувачі можуть обмінюватися безкоштовними смс і телефонними дзвінками. Його було завантажено 50 мільйонів разів. Ця програма відсилає особисту інформацію 11 стороннім компаніям.

Найбільш "проблемним" додатком на iOS став "Localscope" - спеціальний браузер, за допомогою якого користувачі дізнаються про найцікавіші місця поблизу. Ця програма надсилала інформацію 17 стороннім компаніям.

Не секрет, що більшість додатків окупається за рахунок реклами, яка в них міститься. Однак якщо додаток без реклами, але безкоштовний (як, наприклад, WhatsApp), слід насторожитися: швидше за все він краде ваші особисті дані.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде у прокат в Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
Більше новин