Симетричне обличчя, талія-стегна та запах. Біолог пояснює, як люди обирають собі партнера

Дар'я Прокопик
23 листопада, 2017 четвер
10:32

На що звертають увагу чоловіки та жінки, коли обирають партнера. Чи важлива гарна зовнішність та чому деякі пари дуже схожі зовні

Ці питання давно цікавлять не лише аудиторію глянцевих журналів, а й соціологів, нейрофізіологів та навіть імунологів. І їм є що розповісти.

Еволюція триває постійно. Але людство розвивалось за умов, коли будь-які стосунки призводили до появи нащадків. Хоч діти перестали бути неминучим наслідком кохання, наша стратегія вибору партнерів досі налаштована на батьківство.

Що ж ми несвідомо шукаємо? Здорових людей, cхожі з нашими гени, фертильність, захист, гарний імунітет, радість для очей та хороший секс. І все це ми робимо несвідомо. 

Чоловіки люблять красунь

Чоловікам подобаються гарні жіночі обличчя. І це факт. Споглядання красивих жіночих облич в мозку гетеросексуальних чоловіків викликає викид допаміну - медіатору задоволення.

Визнаними наукою ознаками жіночності є великі очі, маленький ніс, високе чоло - такі ж риси притаманні й дитячим личкам, і модним нині селфі, зробленими зверху. Явище, коли доросла особина схожа на дитину, зветься неотенія. Тому неотенія  - один із компонентів людської привабливості. Але не плутайте із інфантильністю.

Ще жінки стають красивішими в дні овуляції, пише автор книги “Наука любові і зради”, антрополог Робін Данбар. Завдяки гормональним змінам у них можуть проступати капіляри довкола очей, відтіняючи їх. Але й без того жінки успішно імітують овуляцію макіяжем.

В ті дні, коли висока імовірність завагітніти, жінки мимоволі одягаються відвертіше і навіть сильніше вихляють стегнами, доводять нам тридцятирічні дослідження Karl Grammer із Віденського університету.

До того ж хороша шкіра є ознакою не лише дорогого тонального крему, але й дітородного віку. Адже пружність і зволоженість нашої шкіри залежить значною мірою від рівня статевих гормонів. Так, чоловіки радше обиратимуть жінок із юними щічками.

А от щодо фігури немає однозначної відповіді.

Бо в культурах, де є ризик голоду, красивішими вважаються повніші жінки. А в західних країнах, де висока загроза переїдання, мода на худих. А от довгі ноги вважають корисною для легких пологів ознакою. 

Пишне тіло та широкі стегна при відносно вузькій талії є ще одними маркерами дітородного віку, високого рівня естрогенів і здатності виносити й народити здорову дитину.

Важливе саме співвідношення талія-стегна, а не абсолютні показники. В такої жінки вистачить енергії та корисних для розвитку мозку плоду жирних кислот.

А запасаються корисні жирові відкладення саме на стегнах. В той же час, коли об’єм талії наближається до обхвату стегон, варто не картати себе, а піти до лікаря. В таких жінок, імовірно, буде вищий рівень холестеролу і тиск. А причиною, можливо, є гормональні порушення.

Жінки полюбляють мужніх

Жінкам до вподоби чоловічі обличчя із ознаками маскулінності та високого рівня тестостерону: з вираженими надбровними дугами чола і розвиненою нижньою щелепою.

Борода і лисина ж роблять обличчя симетричнішим, себто красивим. Більше того, жінки вважали наявність шрамів на обличчі елементом чоловічою зваби.

А от короткі ноги в чоловіків теж сприймаються як ознака мужності. Навіть вік до пори не шкодить чоловічій привабливості - їх фертильність із віком падає не так значно, як жіноча. 

Що робить обличчя привабливим

Першою ознакою краси і гармонії ми вважаємо симетрію. Люди із симетричними обличчями легше знаходять собі пару, мають більше зв’язків на стороні, і їх частіше обирають як пару для подружніх зрад, доводять дослідження.

Однією із запорук симетрії є відсутність оксидативного стресу - пошкодження наших молекул вільними радикалами, каже Dr. Steven Galderstad. В результаті такого стресу організм стає більш вразливим, схильним до швидкого старіння і утворенню злоякісних пухлин, серцево-судинних захворювань, хвороб мозку, крові.

Іншою складовою є гарні гени, себто такі, що спрацювали як слід і збудували наше обличчя, не зважаючи на шкідливий вплив довкілля.

Як же стати більше симетричними? Поради банальні, зате дієві: не куріть, особливо якщо ви - вагітна. Дитина буде більш симетричною, не кажучи вже про здоров’я і вчасне народження. Сигаретний дим - це значне джерело вільних радикалів.

Вживайте рослинні олії та овочі - в них багато антиоксидантів. Це зменшить оксидативний стрес. Займайтеся спортом і стежте за здоров’ям спини. Робіть самомасаж обличчя і гімнастику для лицьових м’язів. 

В іншому дослідженні з’ясували, що споглядання красивих облич, знову ж таки, викликало більше сексуальне бажання, коли ті обличчя мали відкритий прямий погляд. Тому не варто тримати постійно нейтральне обличчя чи скромно ховати очі. 

Наскільки зовнішність є визначальною

Одна справа - досліди із поведінки людини, коли можна обирати фото людей досхочу. Інша річ - життя, в якому ми все ж спираємось на власні цінності і відчуття і гадаємо, що мислимо в цей час раціонально. Що ж ми ще можемо шукати?

Спорідненість. Не лише духовну, але й генетичну. Показано, що люди в довготривалих відносинах часто бувають схожі.

Пояснюють це тим, що ми хочемо відтворити ту ж комбінацію генів, що і в нас самих. Адже наші гени добре разом працюють і забезпечуюють нам пристосованість до наших умов, наприклад, до кількості ультрафіолету чи до вживання молока та хлібу. 

Міміка. Іншим поясненням того, що чоловік і дружина виглядають, як брат і сестра, є уподібнювання міміки. Ще у 1980-ті класик Dr. Zajonc з Мічіганського університету досліджував фото пар в молодості, і через 23–25 років, і побачив, що люди сильно уподібнились за час разом.

При чому чим краще їм було в шлюбі, то більше вони стали схожі. Він це пояснив тим, що люди відчувають емпатію, і копіюють міміку один одного, і це ще більше їх зближує.

Також що краще ми здатні розуміти вираз обличчя іншої людини, то привабливішою ми її вважаємо, стверджує група німецьких дослідників у своїй статті в журналі PNAS. 

У кожного з нас є свій нейронний словник, яким ми перекладаємо міміку інших. І чим краще люди демонструють свої афекти, а ми можемо їх збагнути, тим сильніше в нашому мозку спрацьовує система винагороди. Це дає нам змогу обирати партнерів, чий настрій, дії та мотивації ми можемо передбачити.

Запах та імунітет. Чи можна відчути свою ідеальну пару за запахом? Дивлячись для чого ви шукаєте пару. Дослідники кажуть, що якщо для сексу і народження здорових дітей, то так.

Наш унікальний запах тіла зумовлений статевими гормонами і типом білків так званого головного комплексу гістосумісності (Major Histocompatibily Complex, MHC). Але те, що ми відчуваємо і усвідомлюємо як запах, є вже продуктом роботи бактерій шкіри.

Водночас запахи сприймаються мозком і несвідомо. Ми можемо не відчувати запах, але сигнал про нього іде напряму в лімбічну систему - частину мозку, що відповідає за емоції та інстинкти.

Що це за комплекс MHC? Функція комплексу - налаштування імунної системи розпізнавати своє і чуже. Є п’ять генів, що кодують білки комплексу гістосумісності. Ці білки знаходяться на наших клітинних мембранах і демонструють імунним клітинам шматочки своїх та чужих білків.

Ця молекулярна вітрина буде більш ефективною, якщо від мами і тата нам дістались різні гени. Існує дуже багато варіантів кожного із генів MHC. І пов’язують таке різноманіття із впливом статевого відбору. 

Отже, жінки гостро реагують на запах чоловіків. Але не всі - найкраще це виходить у жінок дітородного віку, що не вживають гормональних контрацептивів. І ще краще - в овуляторну фазу циклу, коли легко завагітніти.

Жінки вважають найпривабливішими чоловіків, які мають інший тип MHС, ніж вони. Діти від таких чоловіків будуть мати кращий імунітет, бо їхні клітини на поверхні мають різні поверхневі антигени, що дісталися від мами і тата.

Більше того - дослідження пар виявило, що в парах із різними типами МНС люди відчувають значно більше задоволення сексуальним життям. А люди із такими ж типами МНС, як і в нас, нам здаються малопривабливими. 

Несвідомо жінки обирають чоловіків, з якими їм буде добре хоча б в ліжку, і з якими діти можуть народитися більш пристосованими.

Невже людські риси так мало значать

Ні. Альтруїзм і почуття гумору жінки вважають найпривабливішими в чоловіках. Чоловіки, що схильні до альтруїстичних вчинків, за своє життя мають більшу кількість постійних і випадкових партнерок і більше сексу в стосунках.

Жінки вважають таких чоловіків надійними партнерами і хочуть із ними довготривалих стосунків. Адже такий чоловік може подбати про нащадків і про свою партнерку, чи, принаймні, жінкам так здається. 

Також почуття гумору та здатність до цікавих оповідок відносять до способів стимуляції мозку. Сміх та цікавість викликають в нас викид серотоніну та ендорфінів, і імітують стан закоханості. У жінок визначають певний тип сміху, що свідчить про флірт.  

Тож, чи завжди ми обираємо партнера несвідомо? Є певні закономірності в тому, кого ми вважаємо привабливим. Але скоріше це не вибір певної людини, а відбракування тих, хто не підходить.

Ми користуємося набагато складнішими алгоритмами прийняття рішень, коли обираємо довготривалих партнерів, ніж просто краса чи запах.

АвторДар'я Прокопик, біолог

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
23:29
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
Більше новин