Довічне за наказ вбити 8000 мусульман. Як Ратко Младич 14 років ховався від тюрми

Дмитро Гомон
22 листопада, 2017 середа
18:57

Колишній командир армії боснійських сербів Ратко Младич засуджений на довічне ув'язнення за геноцид мусульман в Сребрениці, вбивства мирних жителів під час облоги Сараєво та інші злочини проти людяності

Військовий злочинець Ратко Младич вважається винним у найбільш жорстоких діяннях з часів Нюрнберзького трибуналу. За його наказом було вирізано 8000 чоловіків-мусульман в Сребрениці. Під час облоги Сараєво - найдовшої в історії сучасних війн - його війська прицільно стріляли по мирному населенню.

Младич 14 років ховався від правосуддя. Потім ще чотири він чекав вироку, зухвало поводився у гаазькому суді та вимагав, аби разом із ним судили "генералів, які бомбардували В'єтнам".

Читайте також: Росія проігнорувала ще один геноцид

Журналісти підрахували, що під час процесу свідчення давали майже 600 свідків військових злочинів. Процес тривав 530 днів, які розпорошилися на чотири роки - процес кілька разів переривали.

Меморіал загиблим під час геноциду в Сребрениці. Фото: Reuters

Врешті решт, вирок пролунав. У середу, 22 листопада, Міжнародний Трибунал для колишньої Югославії визнав його винним по 10 з 11 пунктів обвинувачення. Один з них це геноцид, п'ять - злочини проти людяності і ще чотири - порушення законів та звичаїв ведення війни. Один з пунктів обвинувачення, який стосувався геноциду, було знято.

Зухвалий злочинець

Коли 74-річний Младич увійшов до зали суду, він широко посміхнувся на камери та підняв великий палець вгору. Цей жест викликав сильне обурення серед родичів жертв його злочинів, які прилетіли в Нідерланди на суд.

Потім оголошення вироку відклали на півгодини, бо Младичу захотілося в туалет. Коли він повернувся, його захист попросив перервати оголошення вироку або скоротити його, бо в їхнього клієнта підвищився кров'яний тиск. Судді відхилили їхнє подання.

Младича видаляють із зали суду. Фото: Reuters

Потім Младич підвівся та почав кричати на суддів. Його силою вивели з зали, щоб вирок можна було зачитати. Скоріш за все, Младич подасть апеляцію, але як показує досвід інших засуджених трибуналом генералів, це безперспективно.

Особисті трагедії Младича

Доля майбутнього командира боснійських сербів складалася сумно. Він народився у буремні часи Другої світової війни (в 1942 або 1943 році). Його батько Неджа командував партизанським загоном. За спогадами самого Ратка, Младич-старший загинув у бою з усташами, яких підтримували нацисти. Його мати Стана Младич розповідала, що Неджу вбило осколком авіабомби.

У 19 років Ратко поступив у Військову академію. З того часу він не полишав військової служби, аж до звільнення з посади після Боснійської війни.

Коли Югославія розвалилась у 1991 році Младич був полковником Югославської армії. Його послали воювати з хорватськими збройними силами і там він здобув репутацію сміливця, яка межувала з безроссудністю. Наприклад, він особисто командував експедиціями по розмінуванню. Тоді ж він отримав звання генерала.

Коли навесні 1992 року Боснія та Герцеговина проголосили незалежність, тамтешні серби відмовились її визнавати. Вони проголосили власну державу, яку очолив Радован Караджич. Невдовзі він створив власну армію - Військо Республіки Сербської, а Ратко Младича призначив командиром Генштабу.

Читайте також: Гаазька карма. Чи загрожує Путіну доля Караджича

У Ратко було двоє дітей - син Дарко та дочка Ана, яких він тримав у безпеці в Белграді (там не було війни). Генерал їздив до них і своєї дружини на вихідні, щоб розслабитися та пограти в настільні ігри.

Младич під час Боснійської війни, 1993 рік. Фото: Reuters

У ці дні нікому з оточення Младича не дозволялося згадувати про політику або війну. Але це не вберегло генерала від трагедії. Ана покохала молодого доктора, який також був активістом-правозахисником і вважав її батька військовим злочинцем. Він говорив, що одружиться з нею лише тоді, коли вона зречеться свого батька.

Не в змозі ані зректися батька, ані одружитися з коханим, однією ночі після настільних ігор в 1994 році Ана взяла один з улюблених батькових пістолетів та застрелилася. Младич відмовлявся визнавати самогубство й звинувачував у її смерті своїх ворогів.

Як Младич уникав правосуддя

Спеціально створений для розслідування військових злочинів Боснійської війни Трибунал по колишній Югославії зажадав арешту Младича в 1996 році. Президент Республіки Сербської Біляна Плавшич під тиском ЄС та міжнародної спільноти зняла його з посади командира Генштабу.

Проте склалася парадоксальна ситуація: Младич все ще лишався військовослужбовцем Югославської народної армії, хоча й не займав там жодно посади. З неї його звільнила влада Сербії лише в 2001 році, під тиском ЄС та трибуналу в Гаазі. Ще чотири роки вже колишній генерал навіть отримував державну військову пенсію.

До 2000 року Младич навіть не ховався від трибуналу - жив відкрито в Сербії під захистом тамтешнього президента Слободана Мілошевича. Його регулярно бачили на футбольних матчах, де він сидів на приватній трибуні в оточенні вісьмох особистих охоронців.

Як пише у своєму великому розслідуванні The Guardian, Младич разом із охороною жив у військових санаторіях. У нього був свій персональний водій, повар та офіціант. До його послуг був настільний теніс, прогулянки на природі та інколи навіть чималі мисливські угіддя.

Після арешту Мілошевича Младич перебрався на військову базу Крчмар, яка ще за часів Тіто була облаштована гарними фортифікаціями та бункером. Але вже у 2002 році сербські генерали попросили його забратися звідси і після тривалих переговорів та гарантії безпечного проходу він погодився.

Ще рік Младич жив у винайнятих його найближчим оточенням квартирах в Белграді. На відміну від Караджича, який змінив зовнішність та жив майже відкрито, він підтримував військову самодисципліну. Він заборонив використовувати в приміщенні мобільні телефони та рідко виходив назовні. Виключення складали вечірні прогулянки з сином Дарко вздовж річки Сава.

Младич був вимогливим гостем. Кожного ранку, перед зарядкою, йому мали принести тепле молоко та мед. Їжа мала бути свіжою - готували її в той же день, що й купили. Якщо страва не була з'їдена до вечора, її викидали. Овочі та фрукти купляли в різних місцях, аби не викликати підозри.

Так тривало до вбивства снайпером сербського прем'єр-міністра Зорана Джинджича в 2003 році. Політик оголосив війну криміналу та збирався співпрацювати з трибуналом в Гаазі. Реакція для організаторів убивства була несподіваною - по країні почались масові арешти і сили безпеки впритул підібралися до мережі, яка допомагала Младичу переховуватися.

Екс-генерал змінив квартиру, а тілоохоронців тримав на відстані. Лише одному з них було відомо місцезнаходження шефа. Згодом мережа Младича розвалилася, частина людей була арештована і він почав переховуватися у друзів та родичів. Та що важливіше, його безпекою опікувалася російська ФСБ.

Лише в 2010 році сербським спецслужбам вдалося переконати російську владу припинити підтримувати Младича. І вже у травні 2011 року його арештували в селі Лазорево.

Офіцери, які прийшли його затримати, спершу навіть не упізнали в чоловікові у чорній бейсболці колишнього генерала. Але той заявив, що він саме той, кого вони шукають. Застрелитися під час арешту він не пробував, хоча й говорив раніше про це. Його заряджений пістолет ззнайшли у купі брудного одягу.

Ось так виглядав Младич під час арешту. Фото: Reuters

Вже за п'ять днів Младича доправили в Гаагу. Суд нарешті отримав у свої руки злочинця і дав йому по заслугах.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
18:37
На фото: Jerry Heil та Аlyona Аlyona
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:35
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 7 людей, які були в електричці
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
Більше новин